Градушка колкото големи череши удари миналата вечер благоевградското село Бучино

...
Градушка колкото големи череши удари миналата вечер благоевградското село Бучино
Коментари Харесай

Градушка попиля реколтата в Благоевградско


Градушка колкото огромни череши удари предходната вечер благоевградското село Бучино и част от прилежащото Българчево и замлището му и унищожи реколтата на хората. Над 2000 декара лозови масиви, към 1000 дка жито и 300 дка рапица са изцяло унищожени, алармираха пострадали. Между 90 и 95% от лозята в Бучино с обща повърхност 1300 дка са изумени тотално, изясни кметът на селото, известно с лозовите си масиви, Петър Сукалински и добави, че градините на хората са изцяло унищожени. Малко над 300 дка рапица, изцяло узряла, също е унищожена от градушката. Тя е на Йордан Димитров-Кенеди, който се готвеше тези дни да я прибере и загубата му е тотална, написа struma.bg.

„ Веднага след бурята обиколих целия регион, всичко е унищожено – описа пенсионираният към този момент началник на „ Напоителни системи “ – Дупница, някогашен кмет на Бучино и прочут в региона винопроизводител Санде Костадинов. – Всичко е на земята – лозя, към 1000 дка жито на Димитър Димитров-Кенеди и на Димитър Антонов, рапицата… Двата баира са очукани от градушката “, изясни той. В Българчево лозята са 1200 дка и част от притежателите са имали шанс градоносният облак да не засегне насажденията им. На изток от кметството къщите са останали незасегнати, само че в западната част от Долно Българчево градушката блъснала първо на изсъхнало 3-4 минути, а след това завалял и дъжд. „ От 10-15 години такава едра градушка тук не съм виждала, размерът й бе като едри маслини и по тази причина провалите са огромни “, изясни кметицата Елена Стойчева и описа, до момента в който показваше вредите от бедствието: „ За 15 минути се обезсмисли 4 месеца труд на хората – и в зеленчуковите градини, и на полето. Вижте житото по какъв начин е наваляно по земята, то ще се залепи и не може да се ожъне. Повечето ниви тук са на дребни стопани. Най-много са пострадалите лозари. На 60% от лозовите масиви, които са над 700 дка, реколтата е унищожена. На пръв взор може би не се виждат провалите, само че вижте наранените от градушката зърна, те стартират да потъмняват за 2-3 дни, загниват и падат. Всички кафяви петна значат инфектирани гроздове.

Всичко това са добре гледани лозя, хората са вложили към този момент значително средства за обработка на земята, напръскване и така нататък Потърпевшите са много, какъв брой тъкмо, не мога да кажа, тъй като родовете си разделят насажденията на редове, само че доста хора пострадаха “, изяснява кметицата на с. Българчево. Повечето стопани незабавно след градушката излезли да видят провалите върху реколтата си. Вчера следобяд същото бе тръгнал да направи и Крум Кресналийски, който живее в кв. „ Грамада “, само че има половин декар памид в землището на Българчево. Мъжът изясни, че по предходната година лозето му потърпевшо отново от градушка, само че съумял да избави остатъка, като го пръскал със наследник камък и вар. Насажденията на хората не са застраховани, само че кметицата Елена Стойчева към този момент е подала сигнал до Комисията по бедствия и повреди с искане за финансиране да се оправи пътят, в който пороят е изровил по 30-40-сантиметрови коловози. „ Направихме го предходната есен, общината ми отпусна средства, чакълирахме го и го изравнихме идеално тъкмо преди гроздобера, а в този момент за половин час бурята го отнесе и направи големи изкопи. Пороят го отнесе, шуртеше като река и ясно си личат улеите, по които е вървяла надолу водата. Пътят е междуселищен, към 4 км, и свързва Българчево с Бучино и Лисия. Бурята е скъсала и електропровода в Българчево, само че от ЧЕЗ до вечерта отстранили повредите и възстановили електрозахранването”, описа Е. Стойчева. Пътят от Българчево до Лисия е изровен от градушката и пороя.

Останалите благоевградски села са се разминали без съществени провали от бурята, в случай че изключим изровените пътища. Найсериозно е ситуацията в тази посока в селата Габрово и Дебочица. „ Преди 2 месеца общината направи ремонт, оправи канавките и пътя, само че нямахме шанс да им се радваме доста “, с голямо оскърбление призна кметът Добри Хамбарджийски. Вчера сутринта комисия от общината разказа вредите от пороищата през последните дни. „ Лека кола нагоре не може да мине. В местността Разкръстище автомобил скъса кардан и изтече маслото му. Два дни не можахме да изкараме колата на учителя, към този момент пенсионер, Йордан Стопански, който закъсал по пътя от Лишенската махала към Стопанската махала на село Габрово.

От поройния дъжд автомобилът поднесъл и беше препречил пътя “, изясни наместникът, като заключи, че ситуацията е неприятно, само че против природата нищо не може да се направи. В Горно Хърсово огромните провали са от бурята, извила се в неделя следобяд, която е изровила пътищата на земна основа. „ Любчо Терзийски от спешния щаб в общината реагира доста бързо, описахме вредите и в този момент се надяваме скоро да ни провиснал средства, тъй като има заплаха преносимият магазин да не може да се качи до махалите Горни двояци и Долни двояци, изясни кметът Христо Ганев. Достъпът до махалите Шоповци и Пържово също е много усложнен сега, а там живеят възрастни хора. Късмет са имали хората в селата Делвино, Дренково, Обел и Клисура, както и в Дъбрава, където се е разминало или без градушка, или е била слаба и реколтата на хората не е потърпевша, обясниха кметовете на селата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР