Градусът на високо напрежение в пленарна зала продължава да е

...
Градусът на високо напрежение в пленарна зала продължава да е
Коментари Харесай

ПП-ДБ в яростна защита на Асен Василев и присвоените от енергетиката милиарди

Градусът на високо напрежение в пленарна зала продължава да е висок. Причината този път е разглеждането за предприемане на дейности по отношение на съществуване на ликвидни проблеми и неспособност Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да извършва законовите си отговорности.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ напомни какви въпроси е задавал не от дълго време на Асен Василев във връзка Плана за възобновяване и излизането на битовите консуматори на свободния пазар.

„ Пожене излезе, че набеждават финансовия министър и какъв брой сме неприятни тези, които си разрешаваме да цитираме обстоятелства и по какъв начин принудително е взел пари от БЕХ “, съобщи Караджов. Той напомни стенограма от 23 юли предходната година, когато е задал няколко въпроса на Асен Василев. Първият дали заложените 1.7 милиарда от Данък добавена стойност за 6 месеца от 2023 година, които по този начин и не се появяват в края на годината. Караджов е питал също дали е заложил 1.5 милиарда лв. по ПВУ и дали до септември би трябвало да се одобри от Народно събрание, жителите да излядат на свободния пазар и да се уреди  заместването на централите към друго произвеждане и би трябвало да се създадат редица финансови вложения в превоза. Мисля, че този хеликоптер като мозеен експонат е единственото.

Отговорът на Василев във връзка ПВУ е, че Народно събрание би трябвало да одобри един отчет на комисията за енергиен преход, нито би трябвало да се одобри либерализация на пазара, а пък тя е ще се случи в края на 2025 година. Тук Караджов попита за какво тогава въпросната либерализация се предлага и се залага да бъде призната още тази година.

„ Същият този лъжовен министър ни убеждаваше от тази естрада. Собствените ви думи ви изобличават. Прави са вносителите да се желае връщане на тези пари, тъй като с такива еквилибристики се връзваше лъжливия бюджет на Асен Василев “, съобщи Гроздан Караджов.  

Думата взе и депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той напомни, че Асен Василев еднолично е вкарал условие в ПВУ битовите консуматори да излядат на свободния пазар, като в това време е изпразнил фонда, като това води до скачане на сметките за ток с 30%. Другият вид е да се намерят пари, които да се върнат, а това няма по какъв начин да стане, тъй като просто ги няма.

„ Сега всички ще схванат разгрома в енергетиката. Ако проследим цялата система от дейности през последните 2 години на неизпълними условия с аргумента, че ще получим европейски средства. Нито можем да ги получим, нито да ги покрием без да банкрутира страната. Пак по искане на Асен Василев бяха вдигнати обществените разноски и се взеха нови заеми. Изчезнаха 9 милиарда лв. за 9 дни. Чуваме в този момент, че има несъбираемост на държавните вземания. Очевидно няма да влезем в еврозоната. Правят се подправени доклади за държавния бюджет. Каузата на този парламент би трябвало да е Асен Василев нито секунда да е министър на финансите на тази страна “, съобщи Чолаков.  

Свиленски разкритикува изявлението на Радомир Чолаков и съобщи, че вижда полуда в тази система, тъй като Асен Василев е финансов министър с помощта на него. „ Вие два пъти спасихте държавното управление, два пъти поискахме избор на съмнение. След като разкрихте тази полуда, единствено преди три дни го предложихте за финансов министър “, съобщи Свиленски.

„ Никога не ми е харесвала тази привичка да се топим едни други. Аз не споделям, че вие сте го подкрепил два пъти. Хубавото в тази работа е, че има Господ и би трябвало да платим цената, че сме допускали да бъде финансов министър. Ще отидем на избори и той в никакъв случай повече няма да стане финансов министър “, отговори Чолаков.

Искрен Арабаджиев пък съобщи, че като се приказва за дупки, то те в този момент били принудени да кърпят тези по автомагистралите издигнати от ГЕРБ и даде образец с сектора на Автомагистрала „ Тракия “ при Чирпан. Според него сега се правели автомагистрали, мостове и тунели, с помощта на районния министър и страната даже била на плюс, а заеми се теглят, с цел да има добра инфраструктура.

„ Може би е негова заслугата да не станем членове на еврозоната още 2023 година, за разлика от 2021 година, когато покривахме всички критерии “, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

По-рано в свое изявление депутатът от Политическа партия Искрен Арабаджиев разгласи, че Асен Василев тегли задължения, с цел да се финансира по-добра инфраструктура. С тези пари се строяли автомагистрали, мостове, тунели. Иванов пък му предложи да опомене най-малко три стартирани и приключени плана през последните три години. Иванов напомни отчета на МВФ, който сочи че има основни диспропорции по обществените заплащания и по-голяма част от ПВБ се дотира във връзка с пенсиите. „ Те счупиха пенсионно осигурителни модел на България “, съобщи Иванов и попита с какви очи Арабаджиев като началник на обществената политика е стоял там, с цел да слуша каква пакост е приключил. МФВ означи също изочването на държавните сдружения, с цел да може Асен Василев да си върже бюджета. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР