Градският прокурор на София Илиана Кирилова е внесла във Висшия

...
Градският прокурор на София Илиана Кирилова е внесла във Висшия
Коментари Харесай

Градският прокурор на София иска ново дисциплинарно производство срещу Зартова

Градският прокурор на София Илиана Кирилова е внесла във Висшия прокурорски съвет посредством чрез и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов предложение да бъде формирано дисциплинарно произвеждане против някогашния административен началник на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова . Това излиза наяве от известие на уеб страницата на прокуратурата.

Припомняме, че предходната седмица след изявление на гръцки предприемач, който я упреква във връзки с юрист от кръга на Мартин Божанов - Нотариуса. Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет и утвърди в прокурорът от Върховната прокуратура Светлана Митова да бъде назначена за изпълняващ функционалностите началник Софийска районна прокуратура. Малко откакто бе определен за и.ф. основен прокурор Сарафов с обвинявания за поддържането на каузи на трупчета. Тогава тя отхвърли да се отдръпна, само че неотдавна стартира следващата инспекция от висши прокурори на работата на районната прокуратура.

Илиана Кирилова базира настояването си за формиране на дисциплинарно произвеждане на отчет на направление " Инспекторат " към отдел 06 " Административен " към Върховната прокуратура за осъществена инспекция на дейностите на трима прокурори от СРП и на техния административен началник. В отчета се показва тримата прокурори не би трябвало да носят дисциплинарна отговорност, а такава би трябвало да понесе към този момент някогашния началник на Софийска районна прокурора. В тази връзка Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет.
 Шефката на СРП: Нотариуса е имал въздействие в правосъдната система
Шефката на СРП: Нотариуса е имал въздействие в правосъдната система

Кръгът на въздействие на " Осемте джуджета " е не по-малък от кръга на въздействие на Нотариуса

Проверката касае пет съответни дейности на Невена Зартова, свързани с формиране на прокурорска кореспонденция в СРП на 29 май 2023 година по устно предписание. Според проверяващия прокурор три от осъществените от Зартова дейности са позволени съзнателно - нарушаване на служебните отговорности, дисциплинарно нарушаване и уронване престижа на правосъдната власт.

Според отчета Софийската районна прокуратура непозволено се е самосезирала по обява в електронно издание без в нея да има данни за осъществено закононарушение - нарушаване на член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Зартова осигурявала очевидци по делото, което единствено по себе си не било нарушаване. Проблемното в тази ситуация било естеството на показанията им, с които Зартова била наясно. Това сочело, че от самото начало тя е съзнавала, че воденето на досъдебното произвеждане в СРП още от самото му формиране е непозволено. " Касае се за досъдебно произвеждане, което е следвало да се изпрати на способената Софийска градска прокуратура (СГП) и това съставлява дисциплинарно нарушаване също по член 307 от Закон за съдебната власт ", изясняват от прокуратурата.

Освен това в качеството си на областен прокурор на София Невена Зартова провеждала телефонни диалози с тогавашния началник на ГДБОП, от който изисквала задържането на лица. Проверката не открива с това тя да е направила закононарушение, само че били налице данни за дисциплинарно нарушаване.
 Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в
Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в " Осемте джуджета " единствено пила кафе

Също по този начин в никакъв случай не е контактувала с Мартин Божанов

В рамките на инспекцията било открито още, че като на 5 юни 2023 година Зартова схванала, че досъдебното произвеждане към този момент е изтънчено от СГП, подхванала дейности за попречване на даването му това да се случи, което сочело, че целеустремено произвеждане не е изпращано от СРП в СГП. Според отчета това не съставлява закононарушение, само че пък можело да се преглежда като уронване престижа на правосъдната власт, предвид на това, че като административен началник Невена Зартова съзнателно позволила наблюдаващите прокурори да извършат нарушавания, които е трябвало да предотврати. Това въпреки всичко се случило, само че на следващ стадий и било направено устно.

" Цялостният разбор на доказателствата, при което се регистрират всички дейности на прокурор Зартова - от визитата директно преди самосезирането при тогавашния основен прокурор Иван Гешев, през обезпечаването на очевидци по делото, следене на осъществяването на процесуално-следствените дейности (претърсвания и изземвания), до основаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, приказва за предумисъл на дейностите ", се акцентира в предлагането за на ново дисциплинарно против Зартова, откакто и през октомври 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР