Градските планьори могат да добият обратна връзка в реално време

...
Градските планьори могат да добият обратна връзка в реално време
Коментари Харесай

Виртуална реалност подобрява градското планиране

Градските планьори могат да добият противоположна връзка в действително време за въздействието на дизайна си върху психологичното здраве на хората

Градовете по света стават все по-плътно застроени и все по-сиви
(снимка: CC0 Public Domain)

Сензори и VR очила могат да подобрят градското обмисляне и да оказват помощ на дизайнерите да основават витални и приятни публични пространства. При триумф това ще значи доста по-добра обществена среда за градските жители, в частност за възрастните хора, за които външните условия са директно свързани с благосъстоянието или с утежняването на тежки положения като тревога, изолираност, меланхолия.

Създаването на приятна градска среда е комплицирано предизвикателство. Достатъчно е да погледнем площадите на няколко случайно определени обитаеми места у нас, с цел да видим защо става дума – някои са приятни и оживени, други са красиви, но безжизнени, трети са сиви и пусти.

Градските планьори знаят по какъв начин да създадат едно публично пространство прелестно и витално – водните обекти (фонтани и езера) притеглят хората, само че това не е достатъчно; би трябвало да има и пейки, на които посетителите да поседнат, и дървета, под чиято сянка да се скрият; и цялата тази идилия може да бъде унищожена от едни елементарни стълби, тъй като хората не обичат да им коства изпитание разхождането из парк.

Сега един екип от невролози, архитекти, художници и епидемиолози се е заел да откри метод за планиране на градски пространства благодарение на модерни технологии, които да разкрият по какъв начин хората възприемат околната градска среда, излиза наяве от обява в  Horizon, The EU Research and Innovation Magazine  с създател Fintan Burke.

Това е забавно единствено по себе си, а е и значимо поради характерния фокус на начинанието. Учените се надяват посредством създаването си да проектират пространства, които биха могли да оказват помощ за възстановяване на благосъстоянието на възрастните хора.

Урбанизацията

Градовете по света стават все по-плътно застроени и все по-сиви. Безспорна е наклонността да нараства делът на градското население – така наречен урбанизация. Паралелно с това нараства и продължителността на живота. Тези две трендове значат, че из градовете ще има от ден на ден възрастни хора.

В отчет на Европейски Съюз за стареенето от 2018 година се твърди, че до 2070 година повече от половината европейци ще бъдат над 65-годишна възраст! При влошено здраве и лимитирани приходи това значи, че възрастните хора могат да са склонни към изолираност, меланхолия и мисловен крах.

Градската среда може значително да предотврати неприятната наклонност – или да я усили. Затова учените са създали модели за тестване посредством виртуална действителност – по този начин могат да оказват помощ на градските планьори да добият противоположна връзка в действително време за въздействието на дизайна си върху психологичното здраве на хората, изключително на по-възрастните.

Промяна посредством виртуална действителност

Посредством новите технологии от рода на VR очила и датчици учените могат да изучат прочувствената реакция на хората към пространства като преустроени здания и площади, преди полагането на първата тухла.

Проектът се назовава MINDSPACES и в него художниците и архитектите първо основават проект за градски площад, който може да бъде трансфорат в цифрова симулация. Тогава локалните поданици могат да „ видят ” по какъв начин наподобява бъдещият площад, като просто слагат очила за виртуална действителност на главата си.

„ По време на VR прекарването пространството, в което индивидът се намира, ще взаимодейства с цифровото пространство ”, споделя доктор Стефанос Врочидис, старши откривател в Еладски център за проучвания и технологии, Гърция.

Участниците в опита следва да носят и леки устройства, които мерят мозъчната им интензивност, реакцията на кожата и сърдечната периодичност, до момента в който хората изследват виртуалното пространство. Събирайки данни от датчиците, невролозите по-късно ще употребяват стратегии за машинно образование, с цел да схванат най-приятните, вдъхновяващи или прочувствено привлекателни аспекти на оферти дизайн.

„ Въз основа на страстите на хората пространството ще бъде приспособено в действително време ”, сподели доктор Врочидис. „ Това значи, че може да ходите по площада и да видите скамейка, която не ви харесва. И след това, когато го посетите още веднъж в идващите две секунди, пейката към този момент няма да е там и ще има нещо друго ”.

Обновяване на домовете за възрастни

Един от тестовите проблеми в плана включва препроектиране и възобновяване на домовете за възрастни хора в Париж, с цел да ги създадат по-„ прочувствени ” за жителите. В рамките на самодейността за опазване на здравето eSeniors, архитектите и проектантите ще преработят пространството по този начин, че да оказват помощ за справяне с разнообразни отрицателни настроения като податливост към изолираност, възприятие за загуба и самотност. Това става посредством вграждането на разнообразни творби на изкуството и даже мебели.

На проектантите първо ще бъде даден 3D проект на нечие обиталище – дружно с информация от извършени изявленията по отношение на навиците на жителите. След това всеки от живеещите там ще употребява VR очила, с цел да изследва виртуалното пространство, да взаимодейства с новопредложените творби на изкуството и мебели и да показа прочувствените си реакции към препоръчаното им „ ново ” жилищно пространство.

Д-р Врочидис е уверен, че тази противоположна връзка в действително време може да демократизира градското обмисляне както за по-възрастните хора, по този начин и за по-широката общественост.

„ Това дава опция на хората да имат думата, имплицитно, в метода, по който е проектирано пространството, и да го виждат в действително време, споделя доктор Врочидис. По неговите думи, тази значима дарба за взаимоотношение е доста друга от това просто да видите едно изображение.

Формиране на обществена среда

По подобен метод технологията може да направи допустимо проучването на взаимоотношението сред хората и огромните публични пространства, градските мебели, обществените творби на изкуството. Градските проектанти могат да изследват дали хората са склонни, да вземем за пример, да поседнат в една градинка с голям брой пейки, с цел да постоят там, да си починат, да се срещнат с други хора, да поприказват.

Всичко това е от голяма важност за образуването на обществената среда и по този метод – за прочувственото и психическо здраве на жителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР