Градските кросоувъри се появиха наскоро на пазара на автомобили, но

...
Градските кросоувъри се появиха наскоро на пазара на автомобили, но
Коментари Харесай

Crossland X идва с технологии и системи „антизима“

Градските кросоувъри се появиха неотдавна на пазара на коли, само че небрежно се постановиха и не престават да натрупат почитатели – респективно продажби. Вече съвсем не остана марка, която да няма предложение в този клас. През предходната година и Opel се включи в него, представяйки Crossland X. Който дебютира публично и у нас на автосалона в София в средата на октомври м.г., доста скоро след международната си премиера. И през днешния ден ще ви разкажем какво съставлява този автомобил и по какъв начин се показва по родните пътища.

Визуално Crossland X носи дизайнерския почерк на последните модели на Opel. Това обаче по-силно важи за предницата на автомобила, която носи стила на рюселсхаймци. Има си шестоъгълната радиаторна решетка с по-заоблените ъгли. В средата й е емблемата, а от двата й края към нея, паралелно на капака, стоят хромираните лайсни. Crossland X има и скосените към решетката фарове, също в обичайна за SUV-тата на Opel форма и вградените в тях двойни дневни LED светлини във формата на погрешен бумеранг. В горната си част бронята е в цвета на купето, а в долната е в черно, като последните няколко сантиметра най-долу на въздухозаборника има и един детайл в сиво. Всъщност той е в друг цвят при по-оборудваните версии на колата, другояче и той е в черно.

 2039450 Отзад автомобилът се отличава от всички останали Opel-и. Единственото общо можем да намерим в светлините на габаритите, които тъкмо както и дневните светлини начело са двойни, светодиодни и наподобяват погрешен бумеранг. Всички останали елементи отличават Crossland X както от другите модели на Opel, по този начин и от директните съперници в класа. Автомобилът има доста забавен подробност на вратата на багажника – в долната й част тя потъва във вътрешността (за да отвори място за номера, неговите светлини, бутонът за отваряне и камерата за заден ход, когато автомобилът е оборудван с такава). Всичко това е под красива линия, наподобяваща вълна. Но тя прави и още една хубава работа – завихря въздуха по този начин, че да не се зацапва от прахоляк, вода или тиня бутонът за отваряне на багажника, та човек да не си цапа ръцете, когато го пипа. По същия метод се резервира чиста и камерата за заден ход.

Външните очертания на задните светлини наподобяват тези на фаровете – още веднъж дизайнерско решение, което не се среща при никой различен актуален Opel. Бронята още веднъж е двуцветна, като горната й част е черна, а долната – сива (точно както при предната, вторият цвят идва с по-високо равнище на оборудване). Черната й част се уголемява отвесно в краищата, като по този начин прелива в защитните панели на арките на задните калници.

 2039449 Каквито има и в предните, а самите те пък са свързани с спомагателни защитни лайсни, обхващащи праговете и долната част на вратите. Доста потребно нещо освен от дизайнерска позиция, само че и от практична, тъй като по този начин се защищава действително цялата долна част на автомобила от надраскване, когато се кара отвън асфалтовите пътища. Най-отличителното нещо при Crossland X в профил пък е една красива линия, тръгваща от горната част на задния калник, преминаваща през двете порти, образуваща нещо като стрелка в предната и връщаща се назад до арката на задното колело. По отношение на индивидуализацията Crossland X постоянно бива двуцветен, като тестовият, който бе червен, само че със ярко сив покрив и странични огледала. Сивият цвят обаче се откроява и когато колата се гледа в профил, защото обгръща също страничните колони към челното стъкло, само че още по-ясно се вижда в панелите сред задното и задните триъгълни след тези на вратите. Горната (сива) и долната (червена) част на колата пък са отделени една от друга с хромирана лайсна, която потегля от предното и приключва в задното стъкло. Между другото същия дизайнерски трик виждаме в Astra Sports Tourer и Insignia Sports Tourer (комбитата). Нещото, което доста добре добавя двуцветното купе, са двуцветните (хром и мрачно сиво) 17-цолови алуминиеви джанти с дизайн с два пъти по 4 двойни спици, като по-големите са хромирани и изпъкват на открито, а по-малките са малко по-навътре.

 2039483 В итериорно отношение Crossland X към този момент има доста повече прилики с останалите си братя и сестри от Рюселсхайм. Воланът (кожен) е тъкмо като в последните генерации на останалите модели – 3-лъчев с хромиран низък, а в левия и десния са ситуирани бутоните за ръководство на бордкомютъра, инфоразвлекателната система, темпомата, ограничителя на скоростта, телефона (когато е свързан). Арматурното табло мощно прилича това в Astra, като от двете му страни са ситуирани скоростомера и оборотомера, горе в средата са знаците за температурата на мотора и наличното гориво в резервоара, а под тях е 3.5-инчовят екран, който подава разнообразни данни. Над таблото към челното стъкло има хедъп екран, на който се демонстрират разнообразни данни като моментна скорост, последният знак за ограничаване на скоростта, около който колата е минала, посоката за придвижване по навигация, когато е задействана и други Хубавото е, че той също така може да се нагласява нагоре-надолу, с цел да бъде във допустимо най-удобната за лидера позиция съгласно това по какъв начин си е нагласил седалката и какъв брой е висок. При изключване на мотора хедъп екранът се прибира в гнездото си автоматизирано. Това може да се случи и по избор на водача, в случай че не желае да го употребява. Ако пък желае, според от желанията му и атмосферните условия може да настрои яркостта на изображенията.

 2039456 Основният 7-инчов пъстър тъчскрийн на инфоразвлекателната система IntelliLink 4 е изнесен високо на централната подпора, като е леко завъртян към лидера, с цел да е по-удобен за работа, а и да не отклонява доста вниманието му от пътя. Под него има няколко бутона за бързи команди, с които може да се доближи до менютата за настройки по автомобила, за навигацията, за телефона, когато е обвързван, за аудиото и други От двете им страни са бутоните за спешните светлини и за заключване/отключване на вратите. Под тях са ситуирани бутоните и контролерите за двузоновия климатроник, като градусите и силата на въздушния поток се изобразяват в тъничък и издължен екран. В същия панел е ситуиран бутонът за активиране на реотаните на задния прозорец. А тъкмо до него е едно от най-хубавите неща в тази кола – включването на реотаните на предния. Да, Crossland X има вградени реотани в челното стъкло, които да го размразят заран в студените зими. По стичане на събитията изпробвах колата тъкмо по времето на настъпването на огромните студове през февруари и останах много-много удовлетворен от тази екстра – няма стартиране на климатика и очакване до момента в който стъклото се загрее до толкоз, че да се разтопи ледът, няма триене със стъргалка, а всичко се случва доста бързо. Само до момента в който изметох половината кола от 20-ината см сняг, които бяха натрупали през нощта, този по предното стъкло, дружно и с леда под него, към този момент сами се свличаха надолу. Даже си помислих какъв брой хубаво щеше да бъде, в случай че цялата кола беше в такива реотани. Тази хубава за студения сезон екстра се добавя и с отопляемите предни седалки и волан. Които, апропо, са и специфичните анатомични, които Opel създаде взаимно със експертите на AGR през 2015 година и показа за първи път в новата Astra.

Още по-надолу в централната подпора имаме и друга хитра и потребна модерна джаджа – безконтактно зарядно за телефон. На процедура това е поделение за дребни предмети, в което обаче, в случай че поставите на дъното смарт телефона си (стига да може да разполага с такава функция), батерията стартира да се зарежда. И по този начин няма потребност да носите със себе си кабел. Но през останалото време в същото поделение може да се поставят много други предмети, а самото то по никакъв начин не е малко. Но е значимо да се знае (има си и лепенка с такова предупреждение), че безконтактното зарядно няма да сработи, в случай че сред дъното на нишата и телефона има някакви неща, изключително железни. В същата ниша в по-горната й част има 2 USB-та и 12-волтов излаз. Зад скоростния лост има две поставки за чаши или дребни бутилки, които не са напълно отделени една от друга, с помощта на което може да се употребяват и за по-дълги неща. А зад тях има друго поделение за дребни предмети, което се затваря с ролетна щоричка. Като до него имат достъп и пасажерите от задните седалки. Подлакътникът е закрепен за шофьорската облегалка.

 2039485 И като заговорихме за задните седалки, би трябвало да отбележа, че Crossland X изненадва и с тях. Благодарение на общоприетата за кросоувър по-висока позиция те в действителност са комфортни и за по-големи и дългокраки хора. Като за двама такива пътуването няма да е проблем. Трети обаче евентуално ще е допълнително, защото въпреки всичко колата не е от най-големите. Пътниците откъм гърба могат да употребяват и втория 12-волтов излаз, който е очакван за тях, с цел да включат там телефон, таблет или преносим компютър, без да е належащо кабелът да се " разхожда " до изхода при водача.

Именно хората, возещи се на задните седалки ще могат да се насладят по-добре на друго готино нещо в Crossland X – транспарантният покрив. Той покрива съвсем целия таван, като има и автоматизирана щора, която се задвижва с бутон. И може да се позицинира по избор на пасажерите. Например, в случай че тези откъм гърба желаят да не им свети, а тези начело избират противоположното, тя може да се нарежда по този начин, че да отговори на капризите и от двата реда седалки. Обратният вид – отворена откъм гърба, затворена начело, обаче е неосъществим.

Crossland X е и доста приятна за шофиране кола. Макар и дребна, тя вози удобно, което важи и за по-високи скорости на автомагистрала. Нещо, което прави усещане още при първите завои, е, че се накланя встрани по-малко от предстоящото. Което е сериозен плюс за дълги пътувания, а поради обстоятелството, че Crossland X е относително висок, прави по-дългите преходи по-приятни и ненатоварващи. Самата возия е по-стегната, само че никога твърда. Шофьорът усеща колата добре стъпила на шосето и несъмнено. Между другото Crossland X се оправи и доста добре със снега. Въпреки че колата няма 4х4, както и нито една от модификациите й, пресните преспи, които имаше две от сутрините през дните на теста, въобще не я затрудниха. Нито пък слегналия сняг към коловозите на неизчистените квартални улички.

Тестовият автомобил бе оборудван с новия за Opel 1.2-литров бензинов ECOTEC в композиция с 5-степенна механична скоростна кутия. Естествено е оборудван и със системата Start/Stop за спестовност на гориво в града и дава отговор на последния екостандарт Евро 6. Моторът е от модерните в последно време 3-цилиндрови малолитражки с турбина, заради което издава характерният за тях тон. На мен персонално ми харесва, защото леко припомня по-спортните мотори. Мощността му е 110 к.с., а въртящият миг – 205 Нм.

На мен доста ми хареса по какъв начин се оправя с 1170-килограмовото купе. С него колата е относително пъргава, само че не очаквайте спортно държание. Всъщност може да се каже, че това е междинният по мощ мотор, с който се предлага Crossland X (останалите са сред 81 и 130 к.с.), по тази причина и е най-балансираният избор сред динамичност и разход на гориво. Ускорението от 0 до 100 км/ч се реализира за 10.6 секунди (напълно обикновено за този клас, дори е от малко по-бързите), а оптималната скорост на автомобила е лимитирана до 188 км/ч. По азбучник междинният разход на Crossland X с този мотор е 4.9 литра. След 450 км по всевъзможни пътища компютърът при мен показваше 6.1 литра. Като би трябвало да се има поради упоменатото нагоре, че тествах колата при огромните студове от минус 10 - минус 15 градуса, заради което моторът е " хапнал " малко повече до момента в който загрява. А и не съм карал самичък – през множеството време с пасажер и багаж за двамата.

 2039482 Та като загатнах багаж, да отбележа и товарния отсек. Crossland X е един от първенците в класа по размер на багажника. Е, има представители и с по-голям, само че на това купе 410 литра минимално са си много. Като се има поради и че в тази ситуация приказваме за трансформация с аварийно колело вид " патерица ". Ако колата е с ремонтен комплект, тогава потребният размер нараства до цели 520 литра. При прегъване на двете задни седалки пък товарното пространство нараства до 1255 литра.

Нещо, с което багажникът на Crossland X печели още точки, е преносимият под, който обаче не е просто кора, а има механизъмче, което я застопорява по този начин, че да не мърда и тропа по време на придвижване, в случай че върху нея няма нищо, което да я натиска и държи постоянна. А то е едно езиче, тъкмо като на ключалка на врата (не автомобилна), което се заключва и отключва, когато долното равнище на багажника би трябвало да се отвори. Самото то пък събира по-дребни неща, защото се намира тъкмо над аварийното колело/ремонтният комплект за гума.

Цените на Crossland X са измежду конкурентните на пазара у нас. Базовият модел, който е с 1.2-литров бензинов мотор с 81 к.с. коства 29 535 лева с Данък добавена стойност, което е почти по средата по отношение на цените на директните съперници в класа. Със същия мотор колата се предлага и с фабрична газова уредба, което към този момент го няма при конкуренцията. Тук цената е 31 685 лв.. При дизеловите версии най-евтината се продава против 34 225 лева с данъка, като си приказваме за 1.6-литров мотор с 99 к.с. Конкретно тестваната от мен кола коства 45 320 лева с Данък добавена стойност. Като базовата цена на това равнище на съоръжение – Innovation, е 34 855 лева, само че в тази ситуация има и добавени варианти за 10 465 лева

Сред които панорамният стъклен покрив, хромираните релси за спомагателен багажник, безконтактното отключване и заключване плюс безключовото пускане на мотора, отопляемите волан, предни специфични AGR анатомични седалки, вградените реотани в челното стъкло, автоматизираните фарове със независимо контролиране (които са и с автоматизирано превключване на дълги и къси светлини – с доста сензитивен сензор), чистачките със датчик за дъжд, 360-градусовата камера за паркиране, която дава така наречен аспект от птичи взор, полуавтоматичното паркиране, хедъп екранът, безконтактното зарядно за телефон, навигацията, специфичните двуцветни 17-инчови алуминиеви джанти (стандартно за това равнище на съоръжение на 16-инчови) и други

 2039478 В общоприетото съоръжение на равнището Innovation пък влиза системата Opel OnStar, която разполага с извънредно потребни функционалности. Като да вземем за пример ръководството на редица неща в автомобила през смарт телефон (необходимо е да се изтегли приложението Opel OnStar) като отключване и заключване на колата, включване и изключване на фаровете, активиране на клаксона и други Системата дава на притежателя и 24-часова връзка с център за обслужване, който може да направи диагностика на главните системи и елементи на колата от разстояние, както и да изпрати пътна или незабавна здравна помощ, в случай че е належащо. По отношение на последните, при произшествие, единствено с натискането на SOS-бутона (намира се над огледалото за назад виждане) системата прави връзка с оператор, който ревизира какво е положението на водача и пасажерите. Ако обаче никой не е в положение да го натисне, а в автомобила се е отворила даже и една въздушна възглавница, OnStar непосредствено вика екип на незабавна помощ, като предава и GPS-координатите на колата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР