Градските активисти от показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за

...
Градските активисти от показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за
Коментари Харесай

Манипулиран вот на общинската програма София избира - да или не?

Градските деятели от демонстрираха данни, които пораждат съществени подозрения за честността и легитимността на вота в общинската стратегия за цивилен планове „ София избира “. На онлайн конференция те оповестиха за пробив в системата посредством подправяне на гласове и необикновени отклонения в последния ден на гласуването.
" Категорично не можем да приказваме за преднамереност от страна на жителите и гражданските организации, взели участие в тази стратегия. Проектите са страхотни и би трябвало да бъдат осъществени. Но би било доста тъпо, в случай че гражданския бюджет на столицата – " София избира ", стане жертва на нормалните обвинени от ръководещото болшинство ", това съобщи общинският консултант Борис Бонев
От неправителствена гражданска организация обявиха, че на десетия ден от гласуването са засекли следено и автоматизирано гласоподаване в интерес на един от плановете.
" Веднага сигнализирахме виновните в Столичната община в лицето на зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов. След нашия сигнал над 1 400 гласа в анкетата бяха квалифицирани като подправени и бяха отстранени. Това са цели 11% от гласовете в интерес на единствено един план, което е голямо вмешателство и съществено деформиране на вота на столичани ", добави Бонев.


 Борис Бонев сложи няколко основни въпроса пред Столична община Борис Бонев сложи няколко основни въпроса пред Столична община
Взимането на заем от 60 млн. евро за инфраструктура е огромна вест за София. Винаги съм бил покровител на капиталовите заеми, а не...
Градските деятели демонстрираха таблици от гласуването, от които излиза наяве, че естественото гласоподаване е траяло до последните два дни, когато е почнало очевидно съсредоточено гласоподаване единствено за един план.
" Управляващите са длъжни да кажат за какво уеб сайтът бе свален, а гласуването – спряно за интервал от 8 часа през последния ден. Веднага след стартирането му следим над десетократно нарастване на гласуването, още веднъж единствено за един план. Стигаме до неуместната и нереалистична обстановка, в която над 2 000 гласа се изсипват в интерес на един план за единствено 14 часа. Това са повече гласове, в сравнение с планът е получил през последните 25 дни от гласуването , единствено в границите на часове ", споделя Андрей Зографски, който е съосновател на " Спаси София ".

Според деятелите това съсредоточено гласоподаване за един план в последния ден поражда съществени подозрения за следен и дори автоматизиран избор.
" Не следим сходна готовност за нито един от останалите 38 плана. В последния ден съответният план има повече гласове от всички останали взети дружно, което мощно опонира на разпределението на гласовете през всички останали дни от гласуването. При състояние, че ние получавахме десетки сигнали, че системата не работи добре и гласуването е затруднено, чудим се по какъв начин тези над 2 000 гласа са съумели да гласоподават безпроблемно за плана? ", пита Ралица Бехар от организацията.
 От Спаси София недоволстват: СОС не одобри концепцията ни за промяна в паркирането От Спаси София недоволстват: СОС не одобри концепцията ни за промяна в паркирането
Столичният общински съвет през днешния ден не поддържа всеобхватната промяна на паркирането в София, препоръчана от самостоятелния консултант Борис Бонев...
" Успяхме да предотвратим първата имитация на гласове, само че данните демонстрират, че в последния ден от гласуването се случи още една. " София избира " бе израз на вярата на софиянци, че ръководещите са подготвени да споделят част от общите ни пари и да ги дават в ръцете на жителите. Случиха се неприемливи опити за фалшификации, с което доверието в желанията на ръководещите изчезна. Съмняваме се, че това се прави проведено, с цел да се защищити кмета, госпожа Йорданка Фандъкова, от срама, че би трябвало да осъществя плана за Патриарха. Припомням, че тя първо го поддържа, само че по-късно се скри. Мотив за имитация имат тези, които желаят да спестят срама на кмета, да осъществя план, който е определен от жителите " , убеден е Андрей Зографски.
" Не разбирам за какво госпожа Фандъкова изпитва подобен смут да осъществя този план, откакто единствено преди няколко месеца тя застана пред обществото да го промотира дружно със зам.-кмета по превоза, основния проектант и общински съветници? " – реторично пита Борис Бонев.
" Не става въпрос за това кой план е първи или финален, а за почтен и транспарантен избор, който да отрази волята на софиянци, а не на ръководещите. И ние ще се борим да защитим това тяхно право ", приключва аргументацията си самостоятелният общински консултант.


 Борис Бонев: Не може мутри и олигарси да дефинират бъдещето на България (ВИДЕО) Борис Бонев: Не може мутри и олигарси да дефинират бъдещето на България (ВИДЕО)
„ Всеки ден повече ГЕРБ на власт ерозира тяхната електорална поддръжка на изборите. “ Това съобщи самостоятелният общински съветни...
От Политическа партия ГЕРБ обаче изрично отхвърлиха изказванията за манипулиран избор.
" Кметът на София Йорданка Фандъкова сътвори програмата " София избира ", с цел да даде още една опция на жителите да се включат в ръководството на града като оферират планове, събират поддръжка за тях и гласоподават непосредствено ", това съобщи Малина Едрева, ръководител на политическата група ГЕРБ в Столичния общински съвет.
" Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите, е смехотворна. Никой не ни задължава да стартираме такива начинания. Нашето виждане, че са нужни принадлежности, с които непосредствено да финансираме плановете на жители и организации е облечено в поредна работа по основаване и развиване на такива стратегии. От години цивилен организации имат достъп до финансиране през стратегии " Европа ", " Култура ", " Социални нововъведения ", " Зелена София ". Вчера обявихме и утвърдените планове по пилотната стратегия " Кризата като опция ". Освен основаването на всички тези стратегии, можем да се похвалим с прозрачността и успеваемостта, с която се ръководят те. В огромна част от тях привличаме външни оценители, които основано на своята експертиза вземат решение кой да получи финансиране с обществените средства ", добавя още Едрева.
" Колегите в общинския съвет имат правото на свои желания към подадените планове, както и всеки различен жител. Не мисля, че призоваването за гласоподаване за един или различен план опонира на демократичните правила. Някои, като доктор Койчев, го направиха намерено, посредством статус в обществените мрежи до своите другари. Други, като господин Бонев, посредством персонални известия до инцидентни хора в мрежата. "
" Спекулациите и догатките, без каквито и да било доказателства за пробив в системата за гласоподаване, са недодялан опит за опорочаване на резултатите от това допитване до жителите на София. Продиктувано от политическо твърдоглавство и отвод на господин Бонев и сътрудниците му да се помирят с елементарния факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци. Че тяхното мнение и виждане по избрани въпроси е единствено едно от многото вероятни, и те нямат повече права от всички останали. Поздравления за гражданската ангажираност и сила на всички, които предложиха планове и участваха в процеса ", приключва формалното опровергаване на Малина Едрева по отношение на нападките за фалшифицирани резултати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР