Градски турнир по конен спорт за Купата на София“ ще

...
Градски турнир по конен спорт за Купата на София“ ще
Коментари Харесай

Градски турнир по конен спорт тази събота в Южния парк

Градски шампионат по конен спорт за „ Купата на София “ ще се организира тази събота на огромната поляна в Южния парк. Той се провежда със съдействието на Столичната община.

„ Това е първото градско съревнование, което желаеме да създадем и желаеме да стане традиция. Ние сме го взаимствали от развитите европейски страни, където се прави от доста години. Такъв вид шампионати се вършат в Париж, Виена, Монако. Това не е нещо, което ние за първи път откриваме, просто следваме положителния образец “, сподели уредникът на надпреварата Стоица Аргилашки.

Той добави, че хората всеобщо не знаят къде се намират базите, в които могат да практикуват този тип спорт. Аргилашки разясни, че в случай че допреди 20 години този тип спорт се е смятал за елитарен, то в последните години той към този момент всеобщо се практикува и от дами, и от мъже. Това е една и от задачите на шампионата, да отиде при хората, а от своя страна те да имат опцията да се допрян до конете, да поговорят със състезателите, даже и да създадат обиколка с ездитното животно.

Генералният секретар на Българската федерация по конен спорт доктор Крум Рашков, разкри, че конният спорт е жив и у нас той се развива в 68 спортни клуба в страната, в които са регистрирани над 800 коня.

„ Градско съревнование като това не е проведено в столицата може би повече от 30 години. Това е едно ново начало в развиването на този спорт. И аз доста се надявам, че това ще стане една прелестна традиция, нетрадиционно отвън конните бази, в парка “, добави Рашков.

Теодор Шейтанов, който е основен секретар на Българската федерация по конен спорт, сподели, че най-голямото тестване пред тях е било намирането на подобаващ терен. Той описа и по какъв начин ще протече надпреварата.

„ Състезанието има две елементи. Първата е демонстративна, т.е. да се показа достъпността на конния спорт във връзка с дребни деца, след което ще имаме показване на една дисциплинираност, която е доста атрактивна и се назовава обездка. И последната част от надпреварата ще бъде съревнование на паркур с височина 140 – 145 см в два манша. За този паркур са поканени всички най-хубави състезатели в България “, съобщи Шейтанов.

Сред състезателите публиката ще види децата Милко Ковачев, Ая Митева и Ивана Ангелова, които са балкански първенци за предходната година. В конкуренцията ще се включат и 23-ма професионални състезатели, измежду които са Ангел Няголов, Ивелин Вълев, Ивайло Бонев.

Наградният фонд на надпреварата е 15 000 лв., който ще бъде разпределен сред първите 8 състезатели. Най-голямото отличие ще бъде Купата на София, която ще грабне най-хубавият в конкуренцията. Входът за надпреварата е безвъзмезден. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР