Градската среда не е благоприятна за здравето. Oпасността може да

...
Градската среда не е благоприятна за здравето. Oпасността може да
Коментари Харесай

Внимание: Въздухът в апартамента ви е по-опасен от външния

Градската среда не е удобна за здравето. Oпасността може да ви дебне освен на улицата.

Какво замърсява въздуха

Поради огромните промишлености, транспортните излъчвания и неналичието на гори наоколо до мегаполисите, повече от 80% от популацията на градовете в света диша замърсен въздух.

Всички тези субстанции умерено проникват в къщи и жилища през отворени прозорци и порти - просто погледнете натрупването на сажди и прахуляк по первазите на прозорците или вътрешните фитинги. Освен това всеки апартамент има свои лични източници на замърсяване: прахуляк, частици битова химия, скотски косми. Следователно въздухът в къщата може да бъде даже по-опасен за здравето, в сравнение с на открито.

Твърди частици

Ключов индикатор за замърсяването на въздуха е концентрацията на прахови частици. Може да се види домашен прахуляк, само че най-опасните частици - ултрафини PM10 и PM2.5 -  са невидими за човешкото око. Първата е шест пъти по-тънък от косъм, а втората е на 24.

Частиците PM10 са способни да проникват надълбоко в белите дробове и да се утаят в тях. Малките PM2.5 проникват през мембраните и отиват напряко в кръвоносната система. Те предизвикват щета на здравето - предизвикат рак и сърдечни болести. Те също могат да повлияят на настроението, да причинят главоболие, да понижат работоспособността на човек и даже интелектуалните качества

Вредни газове
 Какда си осигурим по-чист и пресен въздух вкъщи Какда си осигурим по-чист и пресен въздух вкъщи
Домът е най-сигурното място по време на пандемия, където се усещаме предпазени от общия зложелател ковид. Прекарваме повече време у дома...

Озоновият пласт в горните пластове на атмосферата е значим за поддържането на живота на планетата, само че на равнището на земята озонът е съставен елемент на смога. Излишъкът от този газ във въздуха може да докара до проблеми с дишането, да наруши белодробната функционалност и да аргументи белодробни болести.

Домакински прахуляк и битови предмети

Основният източник на елементарен домакински прахуляк са самите поданици на къщата. Образува се от мъртви кожни кафези, пърхот, коса, скотски косми, нишки на облеклата. Ето за какво, даже при затворени прозорци, в жилището към момента се натрупва прахуляк. Малки частици непрекъснато се носят във въздуха, до момента в който по-големите частици се утаяват върху повърхностите. Освен това голям брой рискови микроскопични паразити - акари - живеят в килими, матраци и възглавници.

Концентрацията на замърсители в къщата може да бъде 2-5 пъти по-висока качество на въздуха в пространствата в сравнение с в градския въздух.

Отървете се от нездравословните материали
 Подобрете качеството на въздуха в дома си с тези 3 съвета Подобрете качеството на въздуха в дома си с тези 3 съвета
Качеството на въздуха е от извънредно значение за здравето ни. Мръсният въздух може да докара до проблеми с белите дробове, утежняване...

Не купувайте мебели, които са нездравословни за качеството на въздуха. Черният лист включва ПДЧ, ПДЧ, полиетилен, пяна, каучук, полиуретан и други синтетични материали. Най-екологичните са паркет или дъски за паркет, керамични плочки и хартия или екотапет от юта или бамбук

Забранете пушенето вкъщи

Ако не можете да се откажете от неприятния табиет, би трябвало най-малко да пушите отвън дома. Остатъчният никотин се утаява на всички забележими повърхности на помещението и реагира с озон и азотен оксид. В този случай се появяват нови съединения - евентуални канцерогени.

Почиствайте постоянно

За да се отървете от прахуляк и косми от домашни любимци, които са се заселили на повърхности, се постанова мокро разчистване с почистващи средства най-малко един път седмично.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР