Градската художествена галерия “Борис Георгиев във Варна представя от 18

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев във Варна представя от 18
Коментари Харесай

Изложба живопис на Красен Бербенков в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” във Варна показва от 18 април до 18 май независима галерия на художника Красен Бербенков, дълготраен учител по изобразително изкуство в Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” - Варна.

“Пространствени разновидности ” е 25-а негова независима изява в страната, други десетина изложения е показвал в чужбина.

Откриването на изложбата на Красен Бербенков е на 18 април от 18:00.

Уважаван от познавачите поради своите задълбочени креативен проучвания на цвета, създателят изненадва с една галерия живопис най-вече от огромни и междинни формати, изпълнени в акрил, масло и смесена техника, която е основана за извънредно малко време - единствено за първите три месеца от началото на тази година.

За своя опит във времето и в процеса на работа в пространството на своите произведения Красен Бербенков споделя пред Нина Локмаджиева:

“Всички творби са рисувани от началото на тази година - желаех да опитвам с времето - да бъдат експресивни, бързи. Затова работих върху повече като брой произведения и отсях единствено най-хубавото, което се получи. За мен самия резултатът е много забавен, тъй като до момента не съм правил галерия за толкоз малко време. Имам и остарели работи, които биха подкрепили тези в една селекция, само че избирам да се придържам към един интервал.

Моите опити в последно време са в посока на търсене на разнообразни настроения в пространството, в този момент включвам нещо интуитивно - силата на материала, на самия развой на създаване на творбите, включвам го даже като главен детайл в тях. Когато стартирам една работа, по един необикновен метод си взаимодействат цветът и материалът, който образува всякакви форми, всякакви рисунки по повърхността и аз ти употребявам след това в построяването на работата. Има предизвикателство още в самото начало на творбата - когато стартирам да диря по вътрешен глас по самата повърхнина на платното. Енергийните пространства, които се образуват по рисунката са значимите за мен - аз ги обработвам като естетика и проучване на цвета, виждам да влияят като пространство.

Идеята ми за тематиката на тази галерия беше брегът като пространство, като въодушевление, като среща на материалности. Исках тази сила да идва от срещата на сушата с водната повърхнина, от самия материал, който вплита цветовете. Ще откриете в новите ми работи доста странни детайли - те се образуваха в процеса на основаване на цвета и аз ги използвах като композиционни моменти в пространството на платното.

В тези нови произведение за първи път усетих опциите на акрилната багра като довеждане докрай - нещо сходно е имало при старите майстори, когато те са завършвали темперната подготовка с масло, когато са доживописвали и изграждали своите картини. По този метод може би си взаимодействат в актуалната технология акрилът и маслото. И аз потърсих една такава техника, която не е мое изобретение, коства ми се, че в актуалната живопис е доста постоянно срещан прийом.

Точно в този интервал, в който рисувах за изложбата, с учениците подготвяхме нови произведения с класовете, с които учим технологията на старите майстори, с техните условия за темперна поставка. Но аз диря детонацията, диря силата - по-експресивно създаване на живописното пространство и навеждам всичко до настроенията, в които попадам.

Тръгнах към тази галерия с по-конкретни облици като пристанища, само че ги почистих след това. Брегове, водни повърхности, скали - това остана в изложбата. Те напълно интуитивно припомнят тематиката - по-скоро влияят с настроенията си и с експресията.

Имам и някои нови опити с печатарско мастило, акрил и маслена багра върху офсетова хартия, които започнах като рисунки, само че след това станаха смесена техника. Включих и един автопортрет има - много чудноват се получи, тъй като го започнах реалистично, само че бях изпаднал в тъмно въодушевление и го довърших в едни по-драматични цветове.

Работите ми са най-вече без рамки - огромните формати не изискват външно рамкиране, а и аз не обичам рамките. Даже някои творби не приключвам до края, оставям белотата на платното да работи като паспарту или като изолираност на пространството на стената от самата картина. Гледам да предам и на феновете чувството си за независимост, за живопис отвън рамката. ”

За изкуството на Красен Бербенков проф. Десислава Минчева написа:

„ Познавам Красен Бербенков от доста години… в действителност доста време… През тези години на търсения той промени себе си в доста направления, само че има едно извънредно скъпо нещо, което съумя да запази и даже да развие в себе си – отношението си към чистото изобразяване. Природно роден гений за нюх към цветовете, Красен доближаваше до дълбоки прочувствени положения посредством мощната колоритна изразност на творбите си.

Деликатните и в същото време комплицирани пропорции, съчетани с отприщването на чисти, пулсиращи и ярки акценти, трансформират неговите произведения в запаметяващи се облици както на предметните, по този начин и на персоналните вътрешни пространства. Неговите живи рисунки от натура, както и маслените му картини, носят белези на изтънчена сензитивност, която е надалеч оттатък клишетата на времето. Професионализъм, надълбоко осъзнаване и прохлада от вълнението на художника, съхранено през всичките години, е заричане за безкрайност... Красен откри личната си артистична посока и ни даде ненатрапчива и мощно въздействаща визия за своя персонален свят. Живопис като неговата, която се отличава със мощен нравствен и сетивен интензитет, има своя лига. "

Красен Бербенков е роден в Добрич, приключил е Националната художествена академия със компетентност “Живопис ” в класа на акад. Светлин Русев. Дългогодишен член е на Съюза на българските художници, секция “Живопис ”. Един от създателите на компетентност “Изящни изкуства ” в НУИ “Добри Христов ” - Варна. Има над 30 независими изложения в България, Германия, Испания, Словакия, Англия, Италия и Кувейт, взел участие е в голям брой групови изложения. Негови произведения са благосъстоятелност на Националната изложба, на ГХГ-Варна и ХГ-Добрич и други галерии, както и на частни сбирки.

Носител е на Националната премия за живопис в изложба-конкурс „ Човекът и морето “ през 1989 година и на специфичната премия за живопис на дирекция „ Култура и духовно развиване “ при Община Варна от 2006 година В последното десетилетие е номиниран за премиите за живопис на Министерството на културата, на Националната галерия на художниците-педагози във Велико Търново и на Националната изложба-конкурс за премиите „ Алианц България “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР