Градска тол такса планира да въведе Европейската комисия скоро на

...
Градска тол такса планира да въведе Европейската комисия скоро на
Коментари Харесай

ЕК удря таратайките в София с високи такси

Градска тол такса възнамерява да вкара Европейската комисия скоро на Стария континент. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по превоза Виолета Булц. Тя взе участие в конференция по мутимодален превоз в София.

Предложението на Брюксел е колите с по-високи равнища на нездравословни излъчвания да се таксуват по нова тол система в градовете в Европейския съюз.

Има вид по-високи такси да заплащат и водачите, чиито коли карат в час пик или в зона с висока централизация на нездравословни излъчвания.

Предвижда се мярката да бъде призната до края на българското европредседателство, сподели Булц, представена от "24 часа ".

Градската толсистема в началото беше предложена от Европейски Съюз за Германия и Англия.

Тя планува водачите да се таксуват съгласно излъчванията, които колите им отделят, или съгласно пиковите часове на деня. Тя е част от първия пакет по подвижност, създаден предходната година. Булц се надява той да бъде признат до края на председателството ни, а ограниченията да бъдат приложени до 2020 година

Еврокомисарят разяснява и следствията за интернационалните водачи от директивата за командировка на служащи в Европейски Съюз. Тя изясни, че към момента се водят договаряния, само че Европейска комисия е на едно мнение с България, че интернационалният превоз би трябвало да бъде изключен от директивата и да се обърне внимание на обществените права на водачите.

“В момента имаме настояща правна рамка, само че единствено 3 страни са я приели в националното си законодателство. Вместо да глобяваме останалите страни, ние взехме решение да разгледаме въпроса по-задълбочено и да подкрепим транспортните компании, които легално оперират в ЕС”, съобщи Булц.

До края на годината ще бъде осъществен разбор по отношение на разноските за превоз във всички страни - членки, въз основата на който ще се дефинира цена на билетите и разпоредбите за пасажерите при мултимодалния превоз, добави комисарят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР