Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието

...
Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието
Коментари Харесай

„Душата на Япония“ в 130 фотографии

Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието и хармонията на Япония, разкриващи се във фотографската галерия на Борислав Илиев.

От 16 август до 14 септември в изложба „ Капана “ създателят ще показа „ Душата на Япония  /Soul of Japan “ в 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно направена японска хартия, нареча washi .

Процесът по основаване на хартията е разгласен от UNESCO за международно нематериално културно завещание. На изложбата посетителите ще могат да се срещнат с метода на основаване на washi хартията.

Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори , с които се празнува Денят на детето в източната страна.

Ще се прожектират видео материали от  Исе Жингу (Ise Jingu).

Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен.

Исе Жингу (Ise Jingu) е най-важният храмов комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища. Разположен е в префектура Мие. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец наложително най-малко веднъж в живота си би трябвало да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се правят 1500 ритуала годишно.

Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, тъй като най-старото светилище Найку е издигнато преди повече от 2000 години. То е основано като храм на богинята на слънцето Аматерасу, богинята основоположник на японските императори, която подарява изобилие, само че има ролята и на страж и на императорите на Япония.

Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу  е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция  основните светилища биват разрушени и след това издигнати още веднъж, което е отражение на японското схващане за съзиданието и разрушението, които подхождат на живота и гибелта. Дори освен това – Сенгу е един тип прегледен урок за поколенията за преходността на материалното.

Но в Исе Жингу хората не отиват само да се молят. Там в продължение на хиляди години се организират разнообразни фестивали. В актуалния календар първата най-важна гала е фестивалът Киненсал , който е за богата годишна продукция. Според традицията императорският конвой е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, отдадени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.

Храмовият комплекс и моменти от церемонии могатда се видят тук:
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР