Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Изложба почита 75-години от рождението на Александър Капричев

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ - Варна, показва Александър Капричев - един от варненските художници, оставили ярка диря в пластичния живот на морската столица и България. Той си отиде внезапно през 2008 година, само че неговите работи не престават да участват в независими и групови изложения в България и по света, с помощта на посветеността на неговото семейство и на поддръжката на галерии и колекционери. Защото живописта и рисунките на Капричев все по този начин вълнуват ценителите със своята лирична абстрактност.

Изложбата, която се открива на 7 август в 18:00, е отдадена на 75-годишнината от рождението на художника и включва живопис, рисунки, стенна живопис и колосален текстил, оповестява Нина Локмаджиева.

Това са творби, които за първи път се демонстрират в галерия – рисунки - дребни ескизи със наследник писец към негови живописни и декоративно-монументални творби, живописни платна, обхващащи зрелия интервал от творчеството на художника сред 1996 и 2006 година, една сбирка живописни платна, свързани с музиката от 1992 година, няколко плана, свързани със фрески и стъклопис, осъществени през 1980-те години в оригинал и принт, гоблени предопределени за обществени пространства. Присъства и богат документален снимков материал, обвързван с ателието на художника във " Вулкан “, дело на Александър Николов и фотоси от ателиетата в Лестър и Бирминган, където художникът работи до 2006 година В експозицията са включени и документални филми за Капричев от разкриване на негови изложения в български и задгранични галерии, проведени от фамилията му. Към творбите на художника могат да се прочетат определени мнения за изкуството му от известни български и британски критици. В актуалното българско изкуство Александър Капричев е представител на абстракционизма. Изложбата е една ретроспекция, която дава опция да се наблюдава развиването на стила му в живописта от нереалния експресионизъм, към лиричната и към концептуалната абстракция, изключително присъща за изкуството след 2000 година в България.

Творчеството на Александър Капричев показва изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, шеф на ГХГ – Варна.

Александър Капричев е роден във Варна през 1945 година Завършва междинното си обучение във Втора гимназия, Варна, а през 1975 година се дипломира в Художествената академия в София, компетентност Стенопис, в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. След довеждане докрай на Академията работи като художник на свободна процедура в едно от ателиетата, построени в някогашната фабрика " Вулкан “ във Варна. През 1976-1978 година е определен за ръководител на Ателието на младите художници AМХ, Варна, а от 1980 година е член на СБХ. От 1999 до 2006 година живее и твори във Англия, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам. През 2006 година се завръща във Варна, с нови креативен проекти и с намерениe за образуване на ретроспективна галерия, осуетени от неочакваната му кончина през 2008.

Александър Капричев твори в региона на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на огромен брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а по този начин също и на няколко плана за монументални произведения, стенна живопис, стъклопис и гоблени. В стилово отношение за живописта си Александър Капричев черпи от традициите на националното и международно изкуство, като построява собствен блестящо различим самостоятелен жанр.

Участва със свои картини в Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993), прави независима галерия в ГХГ " Борис Георгиев “, Варна (1996), взе участие в Биенале на графиката - Варна (1997, 1999), в Арт панаир " Импресия “, Пловдив (1997, 1999) в Мол Галъри, Лондон, в Годишна галерия на Кралското общество на акварелистите, (2000), в Годишни изложения на Индипендънт Студиос, Англия (2002, 2003, 2004, 2005). Негови творби са владеене на Градската художествена изложба - Варна, НХГ - София, Министерството на Културата и на частни сбирки.

През последните години творчеството на Александър Капричев беше показано в няколко изложения. Ретроспективната галерия - живопис, рисунка, акварел, която обгръща интервала до 1999 година, курирана от Ванко Урумов, бе показана сред 1 юли и 3 август 2010 година в ГХГ " Борис Георгиев " - Варна.

По-късно, от 1 до 15 септември 2010 година, определени произведения от същия интервал бяха изложени в изложба " Средец " на Министерството на Културата, София, с куратори Георги Трифонов и Пламена Димитрова-Рачева.

За първи път акварели от творчеството на Александър Капричев, основани в Англия, бяха показани в Галерия 8 - Варна от 1 до 30 април 2011 година

Поглед към графичното творчество на Александър Капричев реализира още веднъж Галерия 8 - Варна от 1 до 15 април 2013.

Също през 2013 година от 27 ноември до 6 декември, в Лондон, в изложба “София " на Българския културен институт изложбата “Живописни съзерцания ", живопис и акварел, с куратор проф. д. изк. Чавдар Попов, сподели основаните в Англия произведения от последния интервал от креативния му път.

През ноември (от 17 до 28 ) 2014 година изложба “Академия " на НХА, в изложбата “Енергийни пространства ", взаимно с Юзина Арт Център, бяха изложени непоказвани до тогава произведения. Куратори: проф. д. изк.Чавдар Попов и проф. д. изк. Свилен Стефанов.

На Лондонското Арт биенале в Олд Челси Таун Хол, 20 -25 януари 2015, с присъединяване на 140 художника от 40 страни, Капричев получава премия - Специално отличие за живопис.

Варна, ГХГ, 30 юли - 15 август 2015, “Енергийни пространства ", галерия живопис, отдадена на 70 години от рождението на художника.

Участие в X Флорентинско биенале, 17 - 25 октомври 2015.

Август 2016 година, Галерия 8, Варна, “Линия и цвят ", акварел и рисунка.

Лондонско Арт Биенале в Олд Челси Таун Хол, 29 март - 2 април 2017 година Представяне в музейната експозиция.

Октомври 2017 година [a]cube Галерия за модерно изкуство, София, “Есенни етюди ", нереални акварели, основани в Англия сред 1999- 2004 година

2018, 9 - 19 януари, Лондон, Галерия 12 Star към Европейския парламент, посланичество Лондон, представителни произведения от фонда на Министерство на вътрешните работи на Република България.

26 май - 12 юли 2018, Венеция, по време на Архитектурното Биенале, присъединяване в The Rooom Art Space част от ITSLIQUID.

София, Галерия “Финес ", “Съзерцания ", живопис, акварел, графика, 19- 26 септември 2018.

Октомври 2018 година ГХГ “Борис Георгиев ", Варна, “Есенни етюди ", акварел.

II IWS Triennial, Varna, 2019, II Международно триенале на акварела, Варна, 1-31 юли 2019 година - почетно присъединяване, пътуваща експозиция в няколко български града и столицата София.

Съпътстваща триеналето галерия “Безбрежност " – акварел, в Галерия " Тереза Зиковска “, Варна.

Изложбата ще бъде показана от изкуствоведа Пламена Рачева на 7.08.2020, петък, от 18:00 в ГХГ " Борис Георгиев “ - Варна, ул. Любен Каравелов №1
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР