Градска художествена галерия – Пловдив представя проекта Абсурд – но

...
Градска художествена галерия – Пловдив представя проекта Абсурд – но
Коментари Харесай

Австрийски художници показват провокативно изкуство в Пловдив

Градска художествена изложба – Пловдив показва плана " Абсурд – само че не тъкмо “ на четирима художници от Австрия. По покана на институцията известните създатели на модерно изкуство Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер сътвориха концепцията на плана особено за пространствата на Залите за краткотрайни експозиции на ул. “Княз Александър I “ №15 и създадоха част от творбите си на място в Пловдив.

Художниците ще срещнат публиката с концепциите си по време на откриването на 27 април от 18.00часа.

В изложбата " Абсурд - само че не тъкмо " те третират историите и митовете на сегашното и техния обществен и медиен подтекст. Оспорват и проучват тези естетически стандарти, както подсказва заглавието с провокативната си алогичност. По един очебийно характерен метод художниците употребяват разнородни техники - от обичайната рисунка и живопис до дигитален щемпел, видео анимация и интервенция в пространството. Макар и концептуално обединени, произведенията  се обособяват в две тематични ядра: " Абсолютно риалити шоу “ и " На живо от ковчега ми “.

За изложбата си " Абсолютно риалити шоу " в Пловдив артистите Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер основават отбор от голямоформатни цифрови отпечатъци, в това число върху витрините на първия етаж, като по този метод свързват галерията с публичното пространство отвън нея.  Тримата са съществени актьори от отворения кръг ARGE EINWANDAUFBRUCH, в който художниците възприемат съдействието си като работа в развиване, разширяема и адаптируема във връзка с наличие и пространство. Изкуството, и преди всичко графиката, се употребява като лаборатория за знаци и поетични акценти. Темите в творбите им се пораждат от размисли върху " Сънят на разсъдъка ", проявен в нашата глобализирана медийна просвета, и чудовищата, които той ражда.  

Инсталацията на Хюсеин Ишик " На живо от ковчега ми " се състои от голямоформатни рисунки и към 10 000 копия, някои от които цветни, лежащи на пода като безжизнени есенни листа. Тематично инсталацията третира актуалното безредно положение на света от гледната точка на плъх, живеещ в ковчег и предаващ " онлайн " картината, която обгръщат очите му.

Творбата на Хюсеин Ишик визира визията на Запада за Ориента - сантименталното, екзотично обрисуване на ориенталския свят като един хубав, нехаен свят на изток и бруталната военна реалност в актуалния Ориент. По този метод клишето на западните изображения става очевидно, приписваните характерности и признатите истини се разобличават и очевидните неизбежности би трябвало да бъдат сложени под подозрение.   

В Пловдив изложбата ще остане до 27 май, а от 7 юни ще бъде показана в залите на Художествена изложба " Станислав Доспевски “ - Пазарджик, която партнира на  пловдивската изложба. 

Целият план се осъществя с финансовата помощ на:

KULTUR NIEDERÖSTERREICH,

BUNDESKANZLERAMT ÖSTERREICH

АВСТРИЙСКО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР