Градина без вертикални елементи изглежда скучно и плоско. Но с

...
Градина без вертикални елементи изглежда скучно и плоско. Но с
Коментари Харесай

Пълзящи растения: как да разнообразите градината с тях

Градина без отвесни детайли наподобява скучно и плоско. Но с подобаващи подпори и пълзящи лиани тя ще наподобява приключена

Почти всички тези растения и детайли за подпори могат да се приложат и на балкона. Дори там са още по-ефектни, тъй като покриват стени или основават загради.

Катерливите лиани стават от ден на ден и на нашия пазар. Най-общо се разделят на цъфтящи и листно-декоративни, едногодишни и многогодишни. Изборът зависи главно от изискванията, които ще предоставите на цветята – светлина и пространство.

Едногодишните лиани са малко. Най-популярни са ипомеите, които у нас назоваваме грамофончета. Растат бързо и могат да стигнат до 4-5 метра дължина. Имат потребност от спомагателна помощ за увиване и ориентиране. Поливат се постоянно. Подхранват се единствено при саксий-но развъждане. Виреят на лека сянка, обичат и слънце.

Ароматният грах се сади от семена всяка година

На височина стига до 2 м, образува гъста зеленина. Цветовете ухаят мощно и са в най-различи багри. Но се разтварят най-вече на щедро слънце. Полива се умерено и се подхранва през 10 дни.

Други едногодишни пълзящи растения са пъстрите екремукарпуси, тунбергията с необикновените й цветове, каскадните латинки.

Многогодишните лиани си остават любимци на цветарите, тъй като са по-икономичен вид. Стига, несъмнено, да сте съумели да ги запазите през зимата . Основните грижи са да им осигурите подобаващи подпори и място съгласно самостоятелните им условия. С тях може освен да скриете, само че и да наблегнете красиви места от градината.

Аристолохията е добър избор при предпочитание за обилна листна маса

Лианата пораства задоволително бързо, стига до 8-10 метра. Листата са същинската й хубост, въпреки да има и дребни тръбести цветчета. Те обаче се образуват единствено на възрастни растения над 5 години. Изисква топъл и предпазен от вятър ъгъл. Отлично понася помрачаване, както и мръсния въздух в градовете. Има потребност от солидна конзола.

Пълзящите рози несъмнено са най-предпочитаният вид за арки и пергели. Стъблата им стигат до 5 м за сезон. Цветовете се отварят за месец при започване на лятото. Има и сортове с наново цъфтене, те са най-вече хибриди. Изборът на място има основно значение. Растението се нуждае от ярка светлина и достъп на пресен въздух сред клоните. Поч-
вата би трябвало да е качествена и рохкава. При развъждане в контейнери те би трябвало да са задоволително дълбоки. Розите се поливат постоянно и щедро. В градината се подхранват напролет, при образуването на пъпките и по време на цъфтежа. Саксийните обаче се торят през
10 дни с препарат за рози.

Клематисите си съперничат с розите по обилие на багри

Стъблата им са гъвкави, стигат до 4 м дължина. Имат потребност от помощ за увиване. Цветове се отварят на клончета от актуалната или предходната година. Пъпки се образуват от юни до октомври. Виреят най-добре при задоволително светлина, само че корените им би трябвало да са на, с цел да не прегряват. Лианата не понася тежки и заблатени почви. Полива се щедро, изключително при жеги. Подхранва се 3-4 пъти през годината. След първата вълна на разцвет подрежете клонките, с цел да стимулирате появяването на нови пъпки.

Обикновеният бръшлян е елементарен метод за формиране на плътни зелени стени на двора или балкона, въпреки да пораства постепенно. Но пък устоя без проблем през зимата с лека отбрана от вятър и сняг. Лесно се захваща за подпорите с въздушните си корени. Вирее и на слънце, и на сянка. Понася засушаване. Няма потребност от поддържане.

Японското грозде е друго пълзящо растение, което краси с листата си. Стига до 8 метра. Най-впечатляващо е през есента, когато се обагря в алено. Полива се постоянно, подхранването не е наложително. Най-добре е да контролирате разрастването му с подкастряне.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР