Градът страда от безводие години наред, това бе и причина

...
Градът страда от безводие години наред, това бе и причина
Коментари Харесай

Хората от Омуртаг пак без вода, излизат на протест, блокират пътя

Градът страда от безводие години наред, това бе и причина за оповестяване на отчасти бедствено състояние. Причина за безводието е продължителното засушаване и неналичието на вода в карстовия водоизточник в край сливенското село Кипилово, откъдето градът се доставя с вода за питейни и битови потребности. Друга причина е мощно амортизираната остаряла вътрешна водопроводна мрежа в града. 

 

Славова напомни, че преди месец омуртагчани още веднъж блокираха същия основен път, „ откакто от август месец на тази година живеят на прага на оцеляването в покъртителни условия без вода “. Тогава гражданското неодобрение накара министъра на районното развиване и благоустройството Иван Шишков да реагира още същия ден. Предложена и извършена бе среща сред заинтригуваните страни, състояла се на 29 ноември в постройката на Министерство на регионалното развитие. 

 

„ Към нас не е постъпвала публична информация от Министерство на регионалното развитие, макар че на срещата в Министерството категорично настояхме и поставихме изискване, че ние желаеме оттук нататък наши представители от гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “ да участват на всички следващи стъпки - работни и експертни срещи, както и да бъдем навреме уведомявани за всяко планувано и идно деяние “, разяснява през днешния ден Славова. 

 

В празничните дни от „ Вода за Омуртаг “ желаят да бъдат осведомени от министър Шишков до каква степен е стигнала работата по анализиране на документите на плана, обвързван с язовир „ Ястребино “. Искат и следваща среща с него в първите дни на  2023 година. 

 

„ Настояваме кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов да разгласи ново бедствено положени, тъй като изискванията ни на живот не са излезли от бедствена степен “, добави Славова. Според представителите на гражданското обединяване от момента, в който е стихнало медийното внимание, кметът е занемарил още веднъж отговорностите си и не реализира никаква, даже и информативна грижа към популацията на Омуртаг, касаеща безводието. 

От обединяването упорстват също шефът на ВиК – Търговище да провежда доставянето на вода от Търговище или другаде най-малко за Бъдни вечер. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР