Градът е наводнен, заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия

...
Градът е наводнен, заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия
Коментари Харесай

Нова Каховка е наводнена след язовирната експлозия, обявиха извънредно положение

" Градът е наводнен ", съобщи Владимир Леонтиев, началник назначената от Русия администрация на град Нова Каховка. По думите му електроцентралата също е под вода. От окупираната от руснаците страна на река Днепър общо 600 къщи в три региона са наранени от тежките наводнения, добави той.

Според Леонтиев равнището на водата в град Нова Каховка, ситуиран под язовира, чиято стена се скъса през нощта, се е покачило до 11 метра , съобщи ТАСС.

Скоростта, с която понижава равнището на водата в резервоара на язовир " Нова Каховка ", се форсира до 35 сантиметра на час, съобщи Владимир Рогов, назначен от Русия формален представител в следената от Москва част на Запорожска област в Украйна, съобщи Ройтерс.

Пробивът на язовира, който зарежда част от водата за изстудяване на АЕЦ " Запорожие ", провокира опасения за повреда в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, ситуирана на фронтовата линия във военния спор сред Русия и Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Руските следствени управляващи, които се занимават с тежки закононарушения, оповестиха, че са почнали следствие по отношение на разрушаването на язовир " Нова Каховка " тази нощ в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна, съобщи Ройтерс.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко съобщи, че Русия обстрелва региони в южната Херсонска област, откъдето през днешния ден се изтеглят хора след разрушаването на язовир " Нова Каховка ". Двама полицейски чиновници са ранени, заяви Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

" Руските военни не престават да обстрелват територии, където се ползват ограничения за евакуация. Преди един час двама служители на реда бяха ранени в региона. Обстрелът продължава и сега ", съобщи Клименко пред украинската телевизия. Той също по този начин предизвести за нарасналата заплаха от мини поради увеличение равнището на водата.

Украйна прикани за провеждането на незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Украйна прикани през днешния ден за провеждането на незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на която да бъде разисквана по думите ѝ " съветската терористична офанзива " против язовир " Нова Каховка " в Южна Украйна, съобщи Ройтерс.

Украинската страна също по този начин съобщи, че желае Съвета на шефовете на Международната организация за атомната сила да разиска случилото се и изиска налагане на нови интернационалните наказания против Русия и в частност против съветския ракетен и нуклеарен бранш.

" Смятаме детонацията на язовира от страна на Руската федерация за терористичен акт, целящ да аргументи колкото се може повече цивилни жертви и опустошения ", се споделя в изказване на украинското външно министерство. Министерството прикани интернационалната общественост да осъди Русия и сподели, че Москва би трябвало да изплати обезщетения за последствията.

Снимка: АР/БТА

Украйна също по този начин прикани да бъде задействан Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз.

Европейски Съюз осъди разрушаването на язовира и го назова нов образец за " варварската експанзия " на Русия против Украйна.

Украйна разказа случилото се като " най-голямото провокирано от индивида злополучие от десетилетия насам ", съобщи ДПА. Няколкостотин хиляди души ще усетят негативните последствия през идващите години, предизвести ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак.

Той сподели още, че Русия би трябвало да загуби мястото си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Снимка: AP/БТА

Шойгу: От три дни съветските сили отблъскват настъплението на украинците

Руските сили са отблъснали многократни украински офанзиви по продължение на фронтовата линия през последните три дни, съобщи съветският министър на защитата Сергей Шойгу, съобщи Ройтерс.

Той сподели, че Украйна се е пробвала да настъпи в седем посоки на 5 юни, само че е била отблъсната от съветските сили.

Министърът добави, че 71 съветски бойци са били убити вследствие на избраната от него като несполучлива украинска атака през последните дни.

В изказването, оповестено в Телеграм от министерството на защитата, Шойгу беше представен да споделя, че 15 съветски танка и 9 бронирани машини са били унищожени по време на сраженията. Но също по този начин министърът акцентира, че загубите от украинска страна са " обилни и несравними [с съветските - бел. ред.] ".

Шойгу също по този начин упрекна Украйна за гърмежите, разрушили стената на язовира " Нова Каховка ", като част от проект за пренасяне на части от близката област Херсон за интервенции против съветските сили. Според изказването разрушаването на язовирната стена и последвалото наводняване са били предопределени да предотвратят съветска офанзива покрай Херсон, като в същото време са разрешили на Украйна " да трансферира елементи и съоръжение от Херсонския фронт в региона на настъпателните интервенции ".

Прекратяването на огъня няма да докара до мир, съобщи Зеленски пред специфичния делегат на папата

Прекратяването на огъня в Украйна " няма да докара до мир ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски пред специфичния делегат на папа Франциск, италианския кардинал Матео Дзупи, по време на визитата му в Киев, заяви Франс прес.

" Държавният глава акцентира, че прекратяването на огъня и замразяването на спора няма да доведат до мир ", се споделя в изказване на украинското президентство. Зеленски е призовал Светия трон " да способства за осъществяването на украинския кротичък проект ", който включва връщането под контрола на Киев на всички територии, окупирани от Москва.

Според същия източник Зеленски " е подчертал, че единствено взаимните старания, дипломатическата изолираност и натискът върху Русия могат да повлияят на агресора и да доведат до обективен мир на украинска земя ". " Президентът означи, че Светият трон може да способства дейно за освобождението на украинските пандизчии, връщането на депортираните деца и възобновяване на справедливостта ", добавя президентството.

Посещението на кардинал Дзупи в Киев се случва в миг, когато украинските сили организираха серия от " офанзивни дейности " през последните дни, с цел да изпитат съветската защита, и обявиха, че са постигнали триумфи край разрушения източен град Бахмут. Русия твърди, че е контрирала тези набези.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР