Град в САЩ, намиращ се до Чикаго, стана първият в

...
Град в САЩ, намиращ се до Чикаго, стана първият в
Коментари Харесай

Град в САЩ ще изплаща репарации на афроамериканското си население

Град в Съединени американски щати, намиращ се до Чикаго, стана първият в историята на Америка, който стартира стратегия по погашение на репарации на афроамериканското си население.

Бунтовете на расова основа, раздрусали Съединени американски щати предходната година, повдигнаха тематиката за намирането на пътища към решение на тези проблеми в страната. Един от тях е в изплащането на репарации на чернокожото население, потърпевшо от близо 200-годишното иго и последвалата политическа и икономическа сегрегация.

Град Еванстън, който се намира край Чикаго, е първият град в Съединени американски щати, който стартира репарационна стратегия за подкрепяне на чернокожото население. Поради расовата сегрегация и робството в предишното, градската администрация на Еванстън одобри да изплати 10 млн. $ като репарация на афроамериканското население. Решението беше взето преди 3 месеца.

" Програмата на Еванстън за тези репарации е ориентирана най-вече към чернокожото население на града, което е живяло сред 1919 и 1969 година или във времето, в което политиката на Еванстън е серпантина или принудително е карала цветнокожото си население да се засели в крайните квартали на града. Целта на Еванстън е да дава по 25 хиляди $ на година на 16 фамилии в идващите години ", разяснява доктор Табита Бонила от Институт за политически проучвания към Северозападния университет в Еванстън.

Финансирането на програмата за погашение на репарациите в Евенстън няма да пристигна от държавното управление на Съединени американски щати, нито от налозите на елементарните жители, а от нещо друго.

" Целта, а и повода, че тук можем да си позволим да създадем това е, че легализирахме използването на канабиса предходната година и сложихме налог " канабис " в Еванстън и по този начин парите от налог " канабис " плюс тези от други донори отиват във Фонда за репарациите ", добави доктор Бонила.

Вижте повече във видеото

Автор: Симеон Гаспаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР