Град Хермопол в Египет бил родният град на свети мъченик

...
Град Хермопол в Египет бил родният град на свети мъченик
Коментари Харесай

Свети мъченици Савин и Папа

Град Хермопол в Египет бил родният град на свети страдалец Савин, който бил прочут в цялата тази страна и шеф на своя град.

Поради гонението, повдигнато против християните по време на царуването на Диоклитиан, когато доста християни били измъчвани и убивани, свети Савин оставил своя дом, власт, благосъстояние и всичките си близки и скрито излязъл от Хермопол, като се укривал в далечно село дружно с други християни.

Като се заселил в една барака, той прекарвал там в пост и молебствия през деня и нощем.

Служителите на идолите търсили на всички места Савин, княза на Хермопол, с цел да го подложат на мъчения, само че на никое място не го разкрили, за което още по-силно се разгневили.

Но един дрипльо, който идвал за лепта при блажения Савин и получавал от ръцете му храна и всичко потребно за себе си, взимайки образец от предателя Иуда, пристигнал при езичниците и им споделил:

- Какво ще ми дадете, с цел да ви предам този, който търсите?

Те му дали две жълтици. След това тръгнали след него, пристигнали до дома, където живеел светецът, обкръжили го и почукали на вратата.

В това време при свети Савин имало шестима християни. Като помислили, че е пристигнал някой от братята, те отворили.

Тогава езичниците бързо нахлули в дома и свързали всички. Особено крепко оковали свети Савин с две тежки вериги и по-късно го отвели на съд пред хегемона на тази страна, който се казвал Ариан.

Свети Савин бил разпитван дълго време и доста пъти бил принуждаван да принесе жертва на идолите. Но той не се отрекъл от Христа. Заради това бил изтезаван още по-жестоко - тялото му било разкъсвано с остри железа и горено с огън. Накрая бил удавен в реката.

Така светецът приключил своя героизъм и минал при Подвигоположника Христа, с цел да одобри от Него венеца на успеха.

Заедно с него били измъчвани и останалите шест християни, които били наградени от Господа със същата популярност на небесата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР