Град Березники, намиращ се в планината Урал, бавно потъва в

...
Град Березники, намиращ се в планината Урал, бавно потъва в
Коментари Харесай

Град в Русия бавно потъва под земята

Град Березники, намиращ се в планината Урал, постепенно потъва в земята. Градът, с повече от 150 000 поданици, е издигнат непосредствено върху рудник за рандеман на поташ (калиев карбонат), което е общоприета процедура в руските времена.

Още от Любопитно

След съвсем един век рандеман, под града са се образували дълбоки кухини. Таваните на тези големи подземни пещери се поддържали единствено от стени и колони от разтворима сол. През 2006 година, когато извор със сладка вода почнал да се влива в мината, той разтворил поддържащите колони и градът безусловно се срутил.

Значителна част от жилищните региони и предприятия в града са погълнати от ямите, от които в града има няколко. Най-голямата от тях с прякор „ Дядото ” е съвсем четиристотин метра необятна и повече от двеста метра дълбока. Тя заплашва да погълне единствената железопътна линия, която води от и до мините.

Березники създава към 10 % от международния поташ, а мините са най-големият шеф в града. Закриването им напряко би срутило локалната стопанска система.

Федерални чиновници и ръководители на компании разискват дали да реалокират целия град на противоположния бряг на река Кама, където скалната основа е солидна. Но инженерите са ги уверили, че ерата на образуването на кратери е завършила и няма да се отворят нови дупки, защото сега мината е наводнена.

Около 12 000 поданици към този момент са напуснали Березники, само че останалите, които са решили да останат, ще би трябвало да бъдат деликатни.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР