GPFG е най-големият суверенен фонд в света, с капитализация от

...
GPFG е най-големият суверенен фонд в света, с капитализация от
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд иска да се откаже от инвестиции в петрол и газ

GPFG е най-големият върховен фонд в света, с капитализация от над 8,3 трилиона норвежки крони, или $1 трилион и е построен, с цел да ръководи и реинвестира активите на страната, извоювани от продажбата на твърди горива

© Leonhard Foeger Още по тематиката
Норвегия спори къде да влага рекордните 1 трлн. $ от суверенния си фонд

" Норвежката Ангела Меркел " завоюва втори мандат на изборите в понеделник
12 сеп 2017
Има ли живот след петрола

Визията на Саудитска Арабия за нова стопанска система е мъчно осъществима. Алтернатива обаче няма
13 май 2016
Норвежкият върховен фонд преразглежда вложенията си в Русия

Вложенията му в страната са на обща стойност 8 милиарда $
24 юли 2014
Норвежкият държавен фонд уголемява вложенията си

Ще придобива по-големи дялове в компании през идващите три години
29 юни 2014 Над 9000-те компании, в които фондът е вложил, би трябвало да дават отговор на условията му за стабилно и екологично развиване.Държавният капиталов фонд на Норвегия може да спре да купува акции на компании от нефтената и газовата промишленост. В писмо до норвежкото финансово министерство централната банка на страната е посъветвала Държавния световен пенсионен фонд (GPFG) да изтегли активите си от петролни и газови компании. Според Norges Bank това би понижило рисковете за най-големия върховен фонд от непрекъснат спад в цената на твърдите горива, написа в прессъобщението, публикувано на уеб страницата на фонда.

Финансови причини

" Този съвет се базира напълно на финансови причини и разбори на експозицията на държавното управление към петролни и газови акции и не се отнася към какъвто и да било предстоящ сюжет за придвижването на цените на петрола и природния газ, рентабилността и устойчивостта на бранша ", написа в писмото си Егил Мастен, зам.-гуверньор на Норвежката централна банка.

Норвегия разчита на износа на газ и петрол за към 1/5 от брутния си вътрешен артикул (БВП). Фондът към този момент направи една стъпка в посока евакуиране на активите от твърдите горива, откакто от 2015 година не влага в компании, които изкарват повече от 30% от приходите си от действия, свързани с въглища. Тогава това накара някои вложители също да се изтеглят от бранша. Според Reuters експертите са раздвоени по отношение на евентуалния резултат от настоящето решение за евакуиране от пазара на петролни и газови активи и няма ясни индикации дали решението на Норвегия ще повлияе дълготрайно на бранша.

Най-големият фонд и неговата тежест

GPFG е най-големият върховен фонд в света с активи от над 8.3 трлн. норвежки крони, или 1 трлн. $, и е построен, с цел да ръководи и реинвестира активите на страната, извоювани от продажбата на твърди горива. Мисията му е да " опази и построи финансовото благосъстояние за идните генерации ".

Две трети от средствата във фонда са финансови вложения, 31.6% са вложени в скъпи бумаги с закрепена рентабилност, а 2.5% - в недвижимо имущество. Средногодишната възвращаемост на фонда от 1998 година до третото тримесечие на 2017 година е 6%, без да се регистрират инфлацията и административните разноски, и 4.1% - след приспадането им.

Над 9000-те компании, в които е вложил фондът, би трябвало да дават отговор на условията му за стабилно и екологично развиване, защото два от трите ръководещи правилото на GPFG са консолидиране на тактики за справяне с измененията в климата в бизнес интервенциите и по-добро ръководство на водните запаси. Фондът държи към 1.5% от акциите на международните пазари и в този момент ще стартира да продава бумаги на стойност над 40 милиарда $, в това число на интернационалните колоси като Exxon Mobil Corp и Royal Dutch Shell Plc, написа Bloomberg. В момента нвестициите в петролния и газовия бранш съставляват към 6% от активите на фонда, т.е. малко над 300 милиарда норвежки крони (36.5 милиарда долара).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР