Говорят ни за дълг. Но какъв е този дълг? Ако

...
Говорят ни за дълг. Но какъв е този дълг? Ако
Коментари Харесай

Бягащите руснаци: За тях сме просто пушечно месо


" Говорят ни за дълг. Но какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам. Но е тъкмо противоположното - ние нападнахме наш комшия. " Хиляди руснаци бягат от мобилизацията, оповестена от Путин. Те знаят: " Ние сме пушечно месо ".

Те бягат от Русия до момента в който това към момента е допустимо. Хиляди руснаци се пробват да изоставен страната - от боязън да не бъдат изпратени на фронта. Според военното министерство ще бъдат мобилизирани единствено 300 000 мъже на възраст под 55 години, които към този момент са служили в армията. Руски медии обаче осведомят и за случаи на получени повиквателни и от по-възрастни руснаци, които нямат опит в армията. Вестник " Новая газета Европа ", който е сериозно настроен към режима, твърди, че в действителност управляващите желаят да активизират доста повече от посочената численост запасняци - до един милион души. Кремъл отхвърля, само че хората се тревожат.

" Всъщност не се опасявам. Ако решат, могат да вземат който си изискат ", споделя пред Дойче Веле 28-годишният служащ в склад Михаил Баянкин от Череповец. Той обаче е безапелационен, че няма да вземе в ръцете си оръжие, тъй като не схваща какви са целите на тази така наречена военна специфична интервенция. " Говорят за някакъв дълг. Какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам, само че в тази ситуация ние сме нападнали наш комшия. " Като Михаил мислят и доста други мъже в Русия. Някои от тях просто се качват в автомобила или самолета и бягат. Който няма виза, потегля към Грузия, Казахстан или Монголия. Очевидци свидетелстват в обществените мрежи за километрични опашки на граничните пунктове с тези страни. Който има пари, бяга в Обединените арабски емирства или Турция. Сърбия и Финландия също са измежду мечтаните дестинации. 
Редакцията предлага
Да напуснеш Русия с тъга на сърцето

Мъж на 34 години от Краснодар, инженер по специалност, който пожела анонимност, преди малко е дошъл в грузинската столица Тбилиси. Той е служил в армията и дава отговор на критериите за частичната готовност. " Не съм напуснал страната вечно. Аз обичам Русия и все в миналото ще се върна ", твърди той.

И Денис от Ростов на Дон, който е на 28 години, в действителност не е желал да напуща Русия. Но след 24 февруари, когато избухна войната, той е схванал, че нещо не е наред: " Всички разбрахме, че това не значи нищо положително - макар до последно да вярвахме в положителния излаз. "

43-годишният Валери Клепкин, инженер по специалност, до преди два дни е живял в съветския Север. Военната си работа е отбил във вътрешни войски, откъдето от началото на войната против Украйна е получил към този момент няколко запитвания. Той обаче не е откликнал. " Офицер от запаса съм и не желая да очаквам, с цел да се изправя пред избора - затвор или палач. " Когато научил за мобилизацията, си събрал багажа и неотложно отпътувал за Финландия, където има доста другари. Учил е даже финландски преди време, дядо му живее във Финландия. Сега Валери е благополучен, че е съумял да избяга във Финландия. През последния уикенд Финландия записва връх в броя на пристигащите руснаци за 2022 година. Само в събота и неделя от Русия във Финландия са влезнали близо 17 000 руснаци. А това е двойно повече, в сравнение с през предходния уикенд.

Тези страни не одобряват руснаци

По-трудно е бягството в балтийските страни - теоретично там то е невероятно. Веднага след обявяването на частичната готовност, Латвия обяви, че поради националната сигурност страната му няма да позволява руснаци, бягащи от мобилизацията. Литва и Естония също не одобряват бягащи руснаци. И чешкото държавно управление възприе сходна позиция, а финландското обмисля напълно да спре преноса на съветски жители.

Руският опозиционер Лев Шлосберг подлага на критика това държание. В изявление за Дойче Веле той упреква управляващите в източноевропейските страни, че са се огънали пред деснопопулистките сили и се пробват да издигнат нова Желязна завеса: " Рано или късно още веднъж всички ще живеем в мир. А колкото по-голям е разломът посред ни, толкоз по-трудно ще ни бъде да заживеем още веднъж дружно ", показва той.

" Не ги интересува дали ще се върнем от фронта "

Михаил Баянкин счита, че пътят до мира е дълъг. Самият той не знае дали изобщо ще е жив до тогава. Според 28-годишния работник от Череповец, правителството на Русия не цени изключително човешкия живот: " Казват ни: отивайте на фронта. Но въобще не ги е грижа дали в миналото ще се върнем оттова. За тях сме просто пушечно месо. "

И Валери Клепкин не има вяра в щастливото си бъдеще в Русия - не и в близко време. " Когато преди повече от 100 години в Русия избухва Гражданската война, сънародниците ми тогава надали са си представяли, че руският тоталитарен режим ще просъществува 70 години. Путин няма да се задържи толкова на власт, само че е прекомерно евентуално да остане още няколко десетилетия. "

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Защо в това финландско селце се карат поради Путин
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР