Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой разкритикува призива на

...
Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой разкритикува призива на
Коментари Харесай

Турция обвини САЩ в намеса в местните избори

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой разкритикува апела на заместник-началника на пресслужбата на американското външно министерство Робърт Паладино за признание на предварителните резултати от локалните избори в Турция, които се организираха на 31 март, оповестява ТАСС.

" Никоя страна няма право да излиза от рамките на демокрацията и да се намесва в изборните процеси в други страни, както и да се нарежда като легален източник на легитимност на резултатите от гласуването. Турция е правова страна , а изборите на 31 март бяха извършени в демократична и транспарантна атмосфера . В интервала на изборите в републиката царяха непоклатимост и мир . Призоваваме всички страни да зачитат демократичната и правова битка сред политическите сили в Турция ", се акцентира в изказването на Аксой.
 Броят още веднъж гласовете в 8 региона на Истанбул
Броят още веднъж гласовете в 8 региона на Истанбул

След като партията на Ердоган апелира резултатите

Говорителят на турското външно министерство също по този начин прикани Съединени американски щати " да се откажат от антидемократичните оценки и стандартите ".

Припомняме, че на 31 март в Турция се организираха локални избори. По последни данни на Висшия изборен съвет, ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), която се яви в съюз с Партията на националистическото деяние, завоюва 51,62 % от гласовете, до момента в който най-голямата опозиционна Народнорепубликанска партия в съюз с " Добра партия " получиха 37,56 на 100 от гласовете.
 Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул
Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул

Крайният период за подаване на тъжби изтича в 14,00 часа локално време

Бившият министър председател Бинали Йълдъръм, който се яви като претендент за кмет на Истанбул от ПСР, загуби от претендента на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу. След преброяването на 100 % от гласовете, Йълдъръм завоюва 48,51% от гласовете, а съперникът му - 48,79%. Опозицията също по този начин завоюва изборите за кмет на столицата Анкара, на третия по величина град Измир, а също и в други огромни градове като Анталия и Адана.

Вчера представители на ПСР подадоха тъжба с искане за наново броене на гласовете в изборите в Истанбул и Анкара, като се аргументираха със обилни нередности по време на гласуването.
 Турските управляващи потвърдиха: Партията на Ердоган губи в Истанбул с 0,28%
Турските управляващи потвърдиха: Партията на Ердоган губи в Истанбул с 0,28%

ПСР губи болшинството си в столицата Анкара, Анталия, Адана и Измир
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР