Говорителят на ЦИК коментира и липсата на указания какви трябва

...
Говорителят на ЦИК коментира и липсата на указания какви трябва
Коментари Харесай

Росица Матева: ЦИК все още не знае какви ще са устройствата за видеонаблюдението на изборите

Говорителят на ЦИК разяснява и неналичието на инструкции какви би трябвало да бъдат параваните

По-малко от три седмици преди изборите общините към момента нямат изясненост какви паравани би трябвало да се обезпечат в секциите за гласоподаване. На тези избори не би трябвало да има кабинки.

Красимир Иванов, шеф Дирекция „ АПИО “ - Община Монтана, сподели, че на никое място не е написано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „ кабина “ е сменена с „ заслон “ без спомагателни разяснения. Той уточни, че са отправяли въпроси, само че нямат отговори. Иванов добави, че са притиснати от времето, предава.

Той посочи, че не в компетенциите на общините по какъв начин ще се реализира видеонаблюдението.

Росица Матева, представител на ЦИК, сподели, че при тях идват писма с въпроси за размерите и типа на параваните. От ЦИК изпращат тези запитвания към Министерски съвет, добави тя. Матева уточни, че отговорът на администрацията на Министерски съвет е, че не е належащо решението за параваните да е централизирано.

Говорителят на ЦИК разяснява и видеонаблюдението на изборите. „ ЦИК има желанието да разпише в детайли дейностите, които би трябвало да прави ръководителя на изборната комисия след привършване на изборния ден, преди започване на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК би трябвало да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и даже да ги забележим. “ Матева уточни, че ЦИК към момента не знае какви ще бъдат устройствата. Тя счита, че ще бъдат употребявани телефони.

Матева уточни и по какъв начин ще протече гласуването, по какъв начин ще се преброяват гласовете и по какъв начин ще наподобяват протоколите. Тя даде информация и за бюлетините.

Матева разяснява и възнагражденията на членовете на комисиите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР