Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби
Коментари Харесай

САЩ: Сръбските войски са започнали да се изтеглят от границата с Косово

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби удостовери, че част от войските на сръбската войска към този момент са изтеглени от граничната линия с Косово, където бяха ситуирани след терористична офанзива в Банска на 24 септември, заяви " КоССев ".

" Вече видяхме, че те започнаха да изтеглят тези сили оттова. Това е нещо позитивно, ще помогне за усмиряване на обстановката " , съобщи Кърби.

Изтеглянето на сръбския боен личен състав от границата на Косово идва единствено ден след конференцията на представителя на Държавния департамент Матю Милър, който, говорейки по този въпрос, уточни, че Съединени американски щати не може да потвърди, че Сърбия е изтеглила своите войски и военна техника.

В сходство с настоящите събития и напрегнатите отношения по границата с Косово американската администрация видя " невиждано скупчване " на сръбската войска. Съединени американски щати и някои страни членки на Европейския съюз (ЕС) приканиха Сърбия да изтегли войските си, в това число артилерия, танкове и пехотни елементи.

Правителството на Косово също изиска изтеглянето на сръбските военни структури, откакто упрекна Белград за организирането и финансирането на терористичната група, която атакува косовската полиция на 24 септември в Банска, където беше погубен служител на реда и други двама бяха ранени.

НАТО позволи изпращането на спомагателни войски в задачата КФОР и Англия реши да изпрати 200 бойци. Румъния също ще изпрати спомагателен контингент.

„ След неотдавнашното решение на НАТО Румъния ще изпрати спомагателен контингент на равнище рота към КФОР. Нашите сили ще допринесат в допълнение за безвредна и сигурна среда на Западните Балкани “, сподели представителят на страната в НАТО, дипломат Дан Некулаеску.

Той добави, че Черно море и Западните Балкани са от стратегическо значение. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР