Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация

...
Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ЦИК още не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки

Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация за значимите периоди, свързани с организацията и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и избор за Народно заседание, планувани на 14 ноември.

Гледайте онлайн тук:



Подготовката върви относително обикновено. Няма проблем, който да не можем да разгадаем.

Рязко се усили броят на организациите, подали заявки за наблюдаващи - те към този момент са 16, като общият брой за наблюдаващи е 794, от тях 702 е записала ЦИК. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, защото срокът изтича в навечерието на самите избори, заяви Цветозар Томов от ЦИК.

По отношение на социологическите изследвания - има 3 регистрирани организации.

Днес беше анулирано решението на ЦИК за методически инструкции за изборите в страната за броенето на контролните разписки, само че това не значи, че самото решение не е в действие за останалите му елементи. Методически инструкции за страната има, добави Томов.

Не сме обсъждали решениета на Върховен административен съд като ЦИК, съобщи Росица Матева.

Независимо от другите отзиви в ЦИК, никой не е желал да има преброяване за операция на вота. Говорителите не сме от хората, които поддържаме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала " Арена Армеец " през 2015 година, добави Томов.

Дано да може да покрием всички условия на карантинирани и изолирани. За карантинираните е доста по-тежка обстановката спрямо изборите през юли, изясни Томов.

Всички в допълнение закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат употребявани за изборите, съобщи Росица Матева.

В демо-версиите на машините бюлетините не подхождат на действителния брой претенденти и за двата броя избори. Вече постъпи недоволство от една партия. Тези демо-версии бяха направени преди да завърши регистрацията за тези избори. Ние не знаехме какъв брой партии ще се записват, с цел да създадем демо-версията с съответния брой. Демо-версията е да покажем метода на гласоподаване - брой страници и така нататък Снощи взехме решение и изпратихме писмо на " Сиела норма " с въпрос за какъв брой време може да изготвят нова демо-версия. Не е значимо да има всички номера, значимо е да се покаже на гласоподавателите по какъв начин да ги открият, изясни Росица Матева.

Софтуерът на машините към този момент е предаден на ЦИК. Изискахме мнения по отношение на авторските права на софтуера, добави Матева.

Относно въпроса за контролни инспекции, които ЦИК може да направи, Томов заяви, че няма ограничаване.

Дори да няма методически инструкции за гласоподаване отвън страната, образования ще има на база на напътствията в страната. Днес изтича срокът за тези секции отвън страната - имаме единствено един отвод, за секцията в Хонконг, изясни Томов по отношение на гласуването в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР