Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация

...
Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ЦИК още не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки

Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация за значимите периоди, свързани с организацията и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и избор за Народно заседание, планувани на 14 ноември.

Гледайте онлайн тук:



Подготовката върви относително обикновено. Няма проблем, който да не можем да разгадаем.

Рязко се усили броят на организациите, подали заявки за наблюдаващи - те към този момент са 16, като общият брой за наблюдаващи е 794, от тях 702 е записала ЦИК. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, защото срокът изтича в навечерието на самите избори, заяви Цветозар Томов от ЦИК.

По отношение на социологическите изследвания - има 3 регистрирани организации.

Днес беше анулирано решението на ЦИК за методически инструкции за изборите в страната за броенето на контролните разписки, само че това не значи, че самото решение не е в действие за останалите му елементи. Методически инструкции за страната има, добави Томов.

Не сме обсъждали решениета на Върховен административен съд като ЦИК, съобщи Росица Матева.

Независимо от другите отзиви в ЦИК, никой не е желал да има преброяване за операция на вота. Говорителите не сме от хората, които поддържаме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала " Арена Армеец " през 2015 година, добави Томов.

Дано да може да покрием всички условия на карантинирани и изолирани. За карантинираните е доста по-тежка обстановката спрямо изборите през юли, изясни Томов.

Всички в допълнение закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат употребявани за изборите, съобщи Росица Матева.

В демо-версиите на машините бюлетините не подхождат на действителния брой претенденти и за двата броя избори. Вече постъпи недоволство от една партия. Тези демо-версии бяха направени преди да завърши регистрацията за тези избори. Ние не знаехме какъв брой партии ще се записват, с цел да създадем демо-версията с съответния брой. Демо-версията е да покажем метода на гласоподаване - брой страници и така нататък Снощи взехме решение и изпратихме писмо на " Сиела норма " с въпрос за какъв брой време може да изготвят нова демо-версия. Не е значимо да има всички номера, значимо е да се покаже на гласоподавателите по какъв начин да ги открият, изясни Росица Матева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР