Говорите ли с децата си за великденските обичаи? Кои великденски

...
Говорите ли с децата си за великденските обичаи? Кои великденски
Коментари Харесай

ИГРА: Какви великденски традиции спазвате у дома?

Говорите ли с децата си за великденските традиции? Кои великденски обичаи спазвате вкъщи? Споделете в мненията.

Великден е един от най-почитаните празници у нас. В съвсем всеки дом се боядисват яйца, месят се козунаци и цялото семейство се събира, с цел да означи Възкресението на Христос.

Подготовката за празника стартира в понеделник на Страстната седмица, предхождаща Великден.

Боядисване на яйца
По традиция яйцата би трябвало да се боядисват от най-възрастната жена в фамилията. Дните за това са Велики четвъртък и Велика събота. Първото яйце постоянно е алено. С него се намазват лицата на децата и на всички членове на фамилията с благопожелание за здраве. Първото алено яйце се поставя на видно място в дома. Някои го поставят до икона или иконостас, в случай че имат такива. То се пази цяла година, до идващия Великден, когато се изхвърля на течаща вода.

 боядисване

Яйцата можете да боядисате с обичайни естествени багрила или да ги нашарите с багра от магазина. Ще откриете голямо многообразие, с което да постигнете както обичаен, по този начин и по-модерен тип на яйчените черупки.

Боядисването на яйца за Великден е традиция, която елементарно да споделите с децата си. Малчуганите сигурно ще се забавляват да нашарят яйцата. Вземете им занимателни стикери, които да налепят върху великденските яйца.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР