Говори се за нова Конституция, но истината е, че в

...
Говори се за нова Конституция, но истината е, че в
Коментари Харесай

Проф. Близнашки: Предлагам президентът да се избира от НС

Говори се за нова Конституция, само че истината е, че в България имаме една Конституция, само че след това имаме голям брой импровизации върху канавата на тази здрава основа. Няма да се промени същността на Конституцията, няма да се промени нейната конституционна еднаквост, а ще се резервира.

Така проф. Георги Близнашки разяснява в утринния блок на Нова телевизия предлагането на премиера за Велико Народно заседание и промени в Конституцията.

Той е виновен човек и през годните си е давал сметка, че можем да стигнем до сходна обстановка - с изменение на Конституцията, като показа редица конституции на другите страни.

Това, което направи министър председателят е доста мощен политически ход, тъй като принуди всички от митингите да се дефинират кой защо се бори, уточни проф. Близнашки и добави, че ние имаме най-хубавата Конституция в Централна и Източна Европа.

Проф. Георги Близнашки би предложил една концепция за промени в Конституцията - да се разиска въпросът за смяна на метода за избиране на президента на републиката.

Трябва да се премине към избиране от Народното събрание и да бъде избиран човек с житейски опит, който няма да се опълчва на Конституцията, настоя той.

Според него неуместно е един президент да подстрекава протестиращите да нападат институциите.

" Колкото пъти си отвори устата, толкоз пъти се нарушава Конституцията. Да разделяш нацията, да ги призоваваш да нападат институциите е неуместно и не се е случвало до момента ", посочи проф. Близнашки.

Създаде се нова политическа обстановка, само че едно е да се желае оставката на държавното управление, а друго на основния прокурор, акцентира някогашният длъжностен министър председател.

" Няма друго решение с изключение на да се мисли за Велико Народно заседание. Винаги, когато се стигне до такава степен да се търси отговорност, се подема въпросът за нова Конституция и Велико народно събрание. Хайде най-накрая да създадем институции, които да потърсят отговорност на тези негодници, разграбили националното благосъстояние ", прикани проф. Близнашки.

Той чака, че още при започване на политическия сезон ще бъде подготвен планът с нужните 120 подписа и по-късно ще се търси болшинство. През това време и другите партии би трябвало да показват своите планове, разяснява проф. Близнашки и добави, че тайното ще стане очевидно.

Бившият длъжностен министър председател допуска, че доста бързо ще се развият събитията, тъй като откакто се внесе планът, би трябвало да минат два месеца и по-късно другите да приготвят своите планове. В рамките на 3 месеца би трябвало да се насочат избори за Велико Народно заседание, уточни проф. Близнашки.

Той бе безапелационен, че настоящото държавно управление ще обезпечи Велико народно събрание. Възможно е да се стигне до служебно държавно управление, в случай че Народно събрание не е в положение да излъчи ново държавно управление, само че това е малко евентуално, разяснява проф. Близнашки.

Велико народно събрание няма мандатност, само че персонално моето мнение е, че ще би трябвало да се работи бързо и пламенно. Велико народно събрание би трябвало да има един небосвод от 3-4 месеца да си свърши работата и да се разпусне, изясни проф. Близнашки, съгласно който всичко зависи от политическите сили, само че ключът е в ръцете на Българска социалистическа партия.

" Българска социалистическа партия съобщи Конституцията с резолюцията за основния прокурор. Оттук нататък ще би трябвало да трансформират позицията си, тяхното държание е необяснимо, само че не е изключено да се причислят към това предложение. Много е рисково, в случай че не престават институциите да действат в една обстановка, в която се подрива тяхната легитимност ", предизвести проф. Близнашки.

За привикване на Велико Народно заседание e належащо квалифицирано болшинство от 2/3-ти от актуалните депутати - т.е. 160 национални избраници.

Борисов предлага главно:

- понижаване на броя на депутатите. За нормално Народно заседание броят на депутатите да бъде сгънат от 240 на 120. При Велико Народно заседание националните избраници вместо 400, да са 280.

- от ГЕРБ оферират вместо Висш правосъден съвет (кадровият орган на правосъдната система - б.р.) да има единствено Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще вземат решение настрана кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничение пълномощията на министъра на правораздаването единствено до това да предлага планове на бюджети и да ръководи недвижимите парцели на правосъдната власт;

- жителите да могат да сезират Конституционния съд.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР