Говори се, че това може да се случи в близките

...
Говори се, че това може да се случи в близките
Коментари Харесай

Игор Федик специално за Фрог: Ако искаш мир, готви се за война! Готова ли е Украйна да отрази руска агресия?

Говори се, че това може да се случи в околните седмици и даже дни. Някои страни към този момент започнаха да изтеглят от Киев чиновници на своите посолства.

Русия показва неразбиране от толкоз внезапната реакция на Запада, само че в реалност сама предизвика такива настроения у интернационалната общественост. В Москва означават, ча суматохата е предизвиката изкуствено и никой не се готви да атакува който и да било, само че в това време не изтеглят съвсем 100 хилядите военни, струпани на границата с Украйна, а упрекват Запада за ескалацията. Своята интензивност на украинската граница Москва изяснява с това, че Западът подсилвал Украйна с оръжия. И от това следва, че имало възможност Съединени американски щати да предизвикат нахлуване на украинските «радикали» против «Донбаските републики» или даже против територията на самата Русия. Освен това съветската войска в този момент трансферира обилни сили в Беларус в границите на ученията «Съюзна решителност» и към този момент се появяват мнения, че това прекачване на войски може да бъде употребявано за нахлуване против Украйна от север.

Официален Киев не храни никакви илюзии по отношение на Русия и нейните същински планове по отношение на Украйна, само че се пробва да се отнася сдържано към бурята в осведомителното пространство, провокирана от тематиката за вероятната съветска експанзия. На първо място, с цел да не предизвика алармистки настроения и суматоха в украинското общество. Защото Москва разчита точно на унинието и суматохата. И се стреми да ги предизвика посредством психологическия напън от концентрацията на съветски войски по украинските граници и посредством хибридни интервенции. На този факт обръща внимание и украинското държавно управление. В свое видеообръщения президентът Володимир Зеленски прикани жителите да не се поддават на суматоха с думите: «А какво е новото? Нима (руското) навлизане не стартира през 2014 година? Нима опасността от война се появява едвам в този момент? Тези опасности съществуват към този момент не един ден и не са станали по-големи. По-голям стана ажиотажът към тях».

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също обърна внимание на психологическия фактор в дейностите на Русия. «Днес най-голямото постижение за Русия би било всяването на суматоха и отчаяние в украинското общество и разклащането ни от вътрешната страна, на първо място – разклащането на нашата икономическа и финансова система. Затова ние би трябвало да поставим оптимални старания, с цел да не позволим на Русия да реализира тази цел» - означи той. В украинското външно министерство считат за прибързано евакуирането на членовете на фамилиите на американските дипломати в посолството в Киев.

Редом с апелите към популацията да не се поддава на под паника настроения, укаринските управляващи обръщат съществено внимание и на подготовката на страната за защита. Води се непрекъсната работа с интернационалните сътрудници на Украйна, вследствие на което е получена тяхната дипломатическа поддръжка и военна помощ. Както означи украинският министър на защитата Алексей Резников, «сега Украйна получава невиждана помощ от сътрудниците и тя ще става още по-голяма».

Украинските военни, от своя страна, считат, че съветската ескалация на напрежението по украинските граници има «планов» темперамент. Военното разузнаване следи натрупването на съветските сили, Генералният щаб дефинира вероятните посоки на основните удари, Командването на Въоръжените сили на Украйна и Обединеният действен щаб готвят сили за отразяване на вероятното съветско нахлуване. Бойната подготовка на украинската войска върви във към този момент станалият обичаен режим на «особения период». При това военните непрекъснато завявяват своята подготвеност за всевъзможни сюжети на военна експанзия от страна на Русия и акцентират, че в случай че съветската войска нахлуе на територията на Украйна, то това напълно няма да бъде «лека разходка» за нея.

Както означи командващият на Операциите на Обединените сили в Донбас генерал-лейтенант Александър Павлюк, в този момент в Украйна има към 500 хиляди души, които са подготвени да «разкъсат» окупаторите с голи ръце. «У нас има към половин милион души, които са минали през войната в тази страна, в която война те са изгубили някого или нещо. Половин милион, които са изгубили родна кръв, изгубили са жилището си или другари и са подготвени с голи ръце да раздерат руснаците» - съобщи генералът. Той е уверено надъхан за победа и счита, че Русия няма да й стигнат силите за навлизане. «Ако нашето разузнаване успее да предвижда направлението на основния удар на руснаците, то след първите съществени загуби те няма да продължат по-нататък» - споделя той.

Сега украинската войска е доста по-подготвена да противостои на допустимо съветско нахлуване в сравнение с през 2014 година През годините след анексията на Крим числеността на украинските въоръжени сили набъбна от 166 до 261 хиляди души. Разходите за защитата и сигурност се усилиха от 3% от Брутният вътрешен продукт през 2014 година до 6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, което в парично изражение е над 11 милиарда $. През последните 7 години украинската страна харчи за превъоръжаването на армията по към 1 млрд $ годишно. И още една позитивна смяна – значително бе усъвършенствано положението на отбранителната индустрия на страната. Появиха се редица нови производители, а към този момент съществуващите разшириха номенклатурата на своето произвеждане. Новите украински мостри въоръжение се доставят в армията и другите силови структури, значително от тях към този момент са минали «изпробване» в зоната на бойните дейности. Самите въоръжени сили имат висок военен тонус. На управителните длъжности са офицери с висока подготовка, имащи военен опит.

Води се дейна работа и за реформиране на силите за териториална защита на Украйна. В частност, от 1 януари 2022 година на учредения на Закона «За основите на националната съпротива» Силите за териториална защита станаха обособен жанр войски в украинската войска. Законът планува Силите за териториална защита да работят на териториално-зонален принцип, отвън регионите на бойни дейности. Но по решение на президента те могат да бъдат привличани и за осъществяването на други задания.

«Оценявайки реалистично съотношението на военния капацитет на съветската и украинската армии, нашата задача е да създадем несъразмерен отговор там, където салдото към този момент не е в наша изгода. За задачата ние би трябвало да създадем по този начин, че на съветската военна машина да противостои освен армията, само че и останалите структури от бранша за сигурност и защита на Украйна, както и цялата украинска нация» - разяснява протичащите промени в силите за териториална защита министър Алексей Резников.

Голямо значение за повишението на отбранителните качества на Украйна има съдействието и помощта от интернационалните сътрудници. Украинската дипломация работи настойчиво за значително увеличение на незабавната помощ, която ще укрепи опциите на въоръжените сили. Ключовият сътрудник са Съединени американски щати. През предходната година те са доставили военна помощ на стойност 650 млн. $ и считат да я усилят значително през тази година. Англия оказва помощ интензивно за построяването на военно-морските сили на Украйна, а наскоро даде и противотанково въоръжение. Канада, Полша, Естония, Литва, Латвия и Турция също по този начин дават значителен принос за подсилване на отбранителните благоприятни условия на Украйна.

В същото време в Украйна схващат добре, че при положение на война страната ще бъде защитавана с оръжие в ръка само от нейните лични жители. Все отново има учредения да се счита, че при положение на ескалиране на съветската експанзия, интернационалните сътрудници на Украйна освен ще продължат, само че и ще засилят своята поддръжка за страната и ще вкарат срещу Русия «адски» наказания, за които те нееднократно са предупреждавали. А държанието на сдегашния английски министър-председател дава вяра, че няма да има «нов Мюнхен» във връзка с Украйна и тя няма да бъде предадена в ръцете на агресора.

Игор Федик

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР