Говорейки на конференция в Пекин, ръководителят на МВФ каза, че

...
Говорейки на конференция в Пекин, ръководителят на МВФ каза, че
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за повишен риск за финансовата стабилност frognews.bg

Говорейки на конференция в Пекин, ръководителят на МВФ сподели, че несигурността в международната стопанска система остава " извънредно висока “, като се чака световният стопански напредък да се забави под 3 % тази година заради войната в Украйна, " белези “ от пандемията Covid-19 и по-строгата фискална политика. 

През януари МВФ пресметна, че световният напредък ще се забави от почти 3,4% предходната година до 2,9% през 2023 година, след което ще се увеличи до 3,1% през 2024 г. 

" Дори при по-добра вероятност за 2024 година световният напредък ще остане под междинния за последното десетилетие от 3,8 на 100 “, сподели пред форума Георгиева.

" Бързият преход от нескончаем интервал на ниски лихвени проценти към доста по-високи лихвени проценти, нужни за битка с инфлацията, неизбежно генерира стрес и уязвимости, както видяхме в последните развития в банковия бранш ", уточни Георгиева. 

Глобалният финансов бранш беше разтресен от колапса на Silicon Valey Bank този месец. Това докара и до краха на друга американска институция и поглъщането на Credit Suisse от UBS. Банковите акции се намалиха още веднъж в петък, този път водени от Deutsche Bank, принуждавайки немския канцлер Олаф Шолц да упорства, че " няма причина за безпокойствие “ за институцията, пишат от Financial Times.

Според Кристалина Георгиева политиците са работили уверено в отговор на заканите за финансовата непоклатимост, което е спомогнало до известна степен за облекчение на пазарното напрежение.

Тя също по този начин предизвести за рисковете от геоикономическа фрагментация, която съгласно нея " може да значи делене на света на съперничещи си стопански блокове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР