Говоренето на различни езици не може да бъде пречка за

...
Говоренето на различни езици не може да бъде пречка за
Коментари Харесай

Българо-виетнамска история: Когато усмивката и любовта са универсалният език

Говоренето на разнообразни езици не може да бъде спънка за любовта. Доказателството за това е една невероятна българо-виетнамска обич.

Бойко Гюров e математик от България и професор в Америка. Преди 20 години отпътува за Америка.

„ Не съм емигрирал или тръгнал към Съединените щати с концепцията да отида в необятната страна, а просто там беше един от професорите, с които моят тукашен адвайзър ми сподели, че би трябвало да работя, едно от светилата в алгебрата. Професор Борис Шайн работеше в щата Арканзас, в университета в Арканзас и в действителност аз аплайвах единствено там, с цел да върша докторат с него. Идеята беше като направя доктората, да се върна назад, само че някак си животът ме завъртя. След като опазих, пристигна предложение за работа, останах там и оттова нататък всичко е история”, споделя Борис.
Българите са толерантни към другите култури, само че заобикалят смесени бракове Причина за това са устоите, с които сме привикнали, и потребността от опазване на идентичността
След Арканзас, следва Атланта, където на 45 става професор. В последните месеци е в България: „ Правя научни проучвания в благоевградския университет, върнах се в моята Алма Матер към този момент като фулбрайтов стипендиант, което беше огромна чест и горделивост за мен и по едно и също време с това ми даде опция да видя по какъв начин се е развила математиката последните 5-6 години и надлежно да оказа помощ на младото потомство, колкото мога с опита, който съм придобил”.

Заедно с Бойко за празниците в Благоевград с него дойде и брачната половинка му – Лан.
Невъзможна обич: Историята Пам и Ри Той е от Виетнам, а тя от Северна Корея
„ Много съм щастлива и признателна да споделя живота си със брачна половинка си и да бъда българска снаха. България за мен значи повече от колкото мога да кажа с думи. Знам, че Коледа е огромен празник в България. Бъдни вечер е доста значима – през целия ден се прекарва в готвене на ястията, които се ядат вечерта. Има специфичен самун, в който се поставя монета, която на получилия носи шанс през годината. Тази година се падна на кучето ми Кики”, описа Лан.

„ Първото нещо беше да ме заведе у дома, да ме показа. Те не приказват британски през това време, само че тя ми оказва помощ, колкото може. Както и аз ѝ оказвам помощ тук доколкото мога, само че това са естествени човешки връзки. Просто няколко усмивки, две-три думи и по този начин. Хората на всички места са идентични във връзка с страст и обич. Различна е културата, което им дава някакво по-такова друго чувство, само че като пробиеш главния пласт, както и в България… Казват българите са като кромид – мъчно е до момента в който пробиеш и намериш същността. И виетнамците са по този начин и всички хора са така”, споделя Борис.

Как двамата прекараха празниците в Благоевград – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР