Готвят законови промени за задълженията на пациентите и ограничаване на

...
Готвят законови промени за задълженията на пациентите и ограничаване на
Коментари Харесай

Пациентът трябва да предоставя точна и изчерпателна информация за минали заболявания

Готвят законови промени за отговорностите на пациентите и ограничение на експанзията над медици.

" Винаги са двете страни на един и същи орден. Това, което допълваме към закона, от общо 14 точки, една точка е отговорностите на пациента, останалите са 13 са правата. В тази точка прибавяме неща, които са потребни за самото взаимоотношение. Пациентът би трябвало да даде точна и изчерпателна информация за минали болести. Трябва да се придържат към лекуването. И в случай че има заразна болест - да съблюдават ограниченията за карантиниране ", сподели зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р в студиото на " България заран ".

Той разясни, че тези промени не са свързани с насилието над медици в Самоков.

" За насилието в Самоков си има Наказателен кодекс. Това, което би трябвало да се случи в такива случаи, е нещо, което е уреждано в други закони. И те би трябвало да бъдат спазвани, изключително когато става въпрос за взаимоотношение сред човек, който е в ролята си на служебно лице. Това, което чух, че те нямали задоволително информация и не знаели, не може да бъдат опрощение за физическо принуждение ", допълни доктор Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него основният проблем е неналичието на доверие.

" Когато няма доверие, хората подхождат към връзката с лекаря по доста внимателен и недоверчив метод. От дълги години в опазването на здравето беше сложена на една основа, която беше подчертаване на отговорности на лекари и правата на пациенти. Никога не се е говорило за правата на лекарите и отговорностите на пациентите. Този баланс би трябвало да бъде възобновен. Чисто човешкият запас в опазването на здравето е в много сериозен дефицит и ще става все по-зле ", безапелационен е зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание.

По думите му висококвалифицираните експерти стават все по-малко.

" Има голям брой проблеми - липса на запаси, кадрови, финансови. Обучението и на пациентите, и не лекарите. Пациентът също би трябвало да бъде подготвен какви са взаимоотношенията посред им. И с изключение на тези законови промени, сигурно ще създадем и осведомителна акция, тъй като хората би трябвало да знаят какви са им правата и какви са им отговорностите. Ключово обвързване е, когато отидеш на доктор, да му предоставиш наличната информация, в случай че тя не е в Националната здравна осведомителна система ", акцентира доктор Симидчиев.

Попитан за какво се стигна до хаоса с електронните посоки, той отговори: " Това, което зависеше от страната, тя го направи. Държавата основава организация, с цел да имаме национална система, в която могат да се вливат данните. Ако имам данни за бойкот - бих го нарекъл бойкот, в случай че нямам данни - бих го нарекъл безхаберие. В момента същите тези системи разрешават да се прави направление за хоспитализация, което ще стане наложително от 1 август. И тогава Касата ще би трябвало да мине 100% на такива посоки ".

Той прикани НЗОК да вземе решение да може и сега да се издават такива посоки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР