Готвят се масови протести за цената на тока. Българската стопанска

...
Готвят се масови протести за цената на тока. Българската стопанска
Коментари Харесай

Готвят се масови протести за цената на тока

Готвят се всеобщи митинги за цената на тока.

Българската стопанска камара разгласява отворено писмо по отношение на наложителни промени в Закона за енергетика.

Според изказването поради стар нормативен текст няколко ТЕЦ-а желаят скок за битовите консуматори с 20%.

Позицията сочи още, че по този начин потребителите ще би трябвало да съберат над 330 млн. лв. над естествените ценови равнища.

Novini.bg разгласява цялостния текст на декларацията без редакторска интервенция:

Благодарение на стар нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, Топлоелектрическа централа "Варна ", Топлоелектрическа централа "Бобов дол " и Топлоелектрическа централа "Марица 3 ", Димитровград, желаеха повишаване на тока за битовите консуматори с над 20%. Трите ТЕЦ-а желаят да продават ток на контролирания пазар, само че на три пъти по-високи цени по отношение на пазарните. Така потребителите ще би трябвало да съберат над 330 млн. лв. над естествените ценови равнища, което ще докара до повишаване на тока за бита с най-малко 20%.

За да не се допусне сходно непазарно държание, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) упорства Народното събрание да поддържа на следващия ден (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала признатата през вчерашния ден (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на Народно събрание корекция в Закона за енергетиката, препоръчана от ръководителя на комисията Делян Добрев.

Поправката планува КЕВР да не дефинира разполагаемост на производители, чиято контролирана цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния интервал. Добрев изясни, че в КЕВР, че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, заради спорната правосъдна процедура. Добрев стимулира предлагането си с това, че би трябвало производителите на контролирания пазар да са със обективна пазарна цена, цена, която да не натоварва излишно сметките на семействата.

АОБР припомня, че през 2015 година бизнесът заплати насъбрания недостиг в енергетиката от 800 млн. лв. посредством увеличената такса „ Задължения към обществото “. Тогава се реализира съглашение с държавното управление на Бойко Борисов, а и с политическите сили, за мораториум върху всевъзможни нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени. Въпреки това сме очевидци на зле скрито лобиране от депутати от една политическа мощ за ново източване на портмонетата на жителите от посочените 3 централи!

АКО ТОВА съдебна експертиза ДОПУСНЕ ОТНОВО, ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ!!!

ТОЗИ ПЪТ ГРАЖДАНИ И РАБОТОДАТЕЛИ ЗАЕДНО!!!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР