Готви се драстичен с кок в цената на въглищата. Мини

...
Готви се драстичен с кок в цената на въглищата. Мини
Коментари Харесай

Драстичен скок в цената на въглищата – чака се фалит на ТЕЦ и масово уволнение на работници!

Готви се фрапантен с кок в цената на въглищата. Мини „ Марица Изток “ готви нарастване с 30%. Това, по оценки на енергийни специалисти, ще провокира големи разтърсвания на пазара на електрическа сила.

„ Със сигурност увеличението на продажната цена на лигнитните въглища с 30% ще бъде огромен потрес. Шест-седем български централи разчитат на енергийното гориво от Мини „ Марица Изток “ за своята индустриална активност. Безумие е сходно внезапно нарастване и то късно през годината! Ако това се случи, се чакат евентуални банкрути в сектора! “ Това съобщи инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България.

По думите му обилни количества от добива отиват за държавната тец, американските централи и „ Брикел “.

В „ Брикел “ обаче обработват лигнитните въглища и ги обогатяват, с цел да са подобаващи като торива за други български централи, които също разчитат на тях.

„ Представяте ли си някои от тези огромни клиенти да приключи активността си поради увеличената с 30% цена на лигнитните въглища? Е, може би ще станем очевидци на най-малко един банкрут на огромна централа, в случай че това нарастване бъде позволено “, уточни Георгиев.

Експертът сподели, че е бозспорен факт, че инфлацията е повсеместна и визира всички стопански браншове.

Но за него желанието за това фрапантно нарастване на държавния производител е лишено от всякаква икономическа логичност.

„ Инфлацията през последната година се отрази на всички. Енергийната рецесия и неуредицитепри стратегическите решения за бъдещето на българската енергетика могат да се окажат пагубни за бранша. Всички централи се намират в тежко състояние и са принудени да влагат на магия в зелената промяна. Но една сходна стъпка за избавяне на един участник на пазара крие риск от основаване на голям проблем за всички останали, като не изключвам и банкрути при някои от най-силно засегнатите, които действително са най-големите централи в България “, изясни Кремен Георгиев.

По думите му решението за цената на въглищата е главно в ръцете на Министерство на енергетиката като принципал на държавното сдружение.

Той разясни, че е прекомерно евентуално да бъде взето след назначението на длъжностен министър на ведомството.

Драстичен с кок в цената на въглищата

Председателят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България изрази вяра за взимане на уравновесено решение, което няма да провокира провал за сектора и в допълнение оскъпяване на производството на електрическа и топлинна сила в България.

Експертът обърна внимание и на обстоятелството, че сдруженията ще стартират да приключват към този момент подписани контракти заради неспособност да се изплатят по тях.

Засегнати ще бъдат освен договорите с разнообразни контрагенти и клиенти на централите, а и тези с Мини „ Марица Изток “. Според инж. Кремен Георгиев евентуалното нарастване на продажната цена на лигнитните въглища ще докара до доста стесняване на търсенето им, а оттова и до понижаване на финансовите приходи за държавните мини. Това ще провокира в допълнение затваряне на рудници и уволнение на служащи.

А сходен сюжет с спомагателен брой хора в сектора, които да излязат на пазара на труда, не желаеме, уточни Георгиев.

 

Източник – 24 часа

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР