Готвенето на ярешко и овнешко месо за неопитните домакини е

...
Готвенето на ярешко и овнешко месо за неопитните домакини е
Коментари Харесай

Съвети при готвенето на ярешко и овнешко

Готвенето на ярешко и овнешко месо за неопитните домакини е съществено предизвикателство. Всъщност даже и по-опитните кулинари знаят, те тези два типа месо изискват по-внимателна обработка. Затова и през днешния ден ще ви дадем скъпи препоръки при готвене на ярешко и овнешко.

1. Преди да ви покажем по какъв начин се подготвя ярешко и овнешко месо е доста значимо да уточним, че с цел да постигнете отлични резултати в кухнята, ярешкото/овнешкото месо би трябвало да е от младо животно. Колкото по-възрастно е животното, от което идва месото му, толкоз по-вероятно е да усетите присъщата му миризма, която не на всеки би допаднала.

2. Има разнообразни способи да се отървете от характерния мирис на овнешкото и ярешкото месо, които значително можете да прилагате и при приготвянето на гергьовското агънце. Най-разпространените способи са поливането на месото с ракия (препоръчително е тя да е с по-висок градус и по опция домашна), с която би трябвало да престои по този начин най-малко 12 часа. След това месото се измива и се минава към мечтаната кулинарна обработка.

 Съвети при готвенето на ярешко и овнешко

3. Ако не разполагате с ракия, можете по същия метод да го обработите (мариновате) с оцет и вода. Измиването му преди прекосяването към същинското му овкусяване също е наложително.

4. Ако сте по-чувствителни към характерния мирис на ярешкото и овнешкото и в същото време не желаете да употребявате никой от горепосочените способи за обезмирисяването му, то тогава можете просто да измиете месото и да го оставите в нагорещена фурна без никакви подправки, до момента в който то побелее. По този метод то ще отдели същинските си миризми. Изхвърлете отделената вода, подправете месото по стремежи от вас метод и преминете към готвенето му.

 Съвети при готвенето на ярешко и овнешко

5. Подходящи подправки за ярешко и овнешко месо са дафинов лист, червен пипер, черен пипер и мащерка. В някои краища желан метод на приготвянето му е като се натърка с джоджен и кимион. Всичко е въпрос на персонален избор.

6. Ярешкото и овнешкото месо се подготвят по-бавно от свинското месо, изключително в случай че са от по-старо животно, заради което е добре първо да го сложите за известно време в тенджера под налягане (за да спестите време и електроенергия), а след това да го запечете в тавичка с картофи, зеленчуци или пък ориз. Много вкусно става месото и в случай че се подготвя в глинен съд или пък в плик за печене.

 Съвети при готвенето на ярешко и овнешко

7. Ако желаете ярешкото/овнешкото месо да бъде приготвено със сос, то използвайте за изработката му бира или бяло вино.

8. Да не забравяме, че от ярешко и овнешко месо се подготвят и чудесни супи от овнешко и чорби от ярешко. Класика е курбан-чорбата.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР