Готвената съдебна реформа, която включва закриването на малки районни съдилища,

...
Готвената съдебна реформа, която включва закриването на малки районни съдилища,
Коментари Харесай

Юристите в Пловдив: Тази съдебна реформа ще удари гражданите

Готвената правосъдна промяна, която включва закриването на дребни районни съдилища, ще се отрази отрицателно и ще бъде удар основно по жителите. Това мнение показаха пловдивски адвокати, които преди минути се събраха на безмълвен митинг пред стълбите на Съдебната палата.

Адв. Доротея Будакова, която все още извършва длъжността ръководител на Адвокатски съвет-Пловдив разяснява, че задачата на безмълвното бдение е да се стартира необятен публичен и професионален спор по тематиката за промяната в правосъдната власт.

" До момента са обсъждани разнообразни разновидности, само че в стеснен кръг във Висш съдебен съвет, само че без юристите и необятната правна общественост не би могло да се вземе съответно решение по повод бъдещето на правосъдната система. На първо място с промяната ще бъдат закрити огромен брой дребни районни съдилища.

В това няма нищо укоримо и нищо неприятно, стига да е направено задоволително обосновано и да се базира на разбор и проучване на публичния резултат. Много огромна част от закритите съдилища ще станат поделения на най-близкия областен съд. Веднъж седмично да вземем за пример командировани съдии ще гледат делата на хората в този регион и то стеснен кръг каузи - заповедни производства, някои брачни искове, за домашно принуждение и все близки до хората проблеми, както и искове в гражданското съдопроизводство до 2000 лева

Оттук нататък следва, че всички хора, които завеждат каузи за парцелите си и за парични вземания над 2000 лева, където и да живеят, те ще би трябвало да потърсят най близкия Окръжен съд, който ще работи към този момент като първа инстанция ", сподели адв. Будакова, като акцентира, че тук вижда най-големия проблем за хората.

По думите й, това ще се отрази на жителите в стопански, обществен и юридически аспект.

" Достъпът до правораздаване ще бъде стеснен, самото правораздаване ще се оскъпи. Да не приказваме за сътрудниците юристи в дребните обитаеми места, които ще бъдат затруднени да пътуват непрекъснато до най-близкия Окръжен съд, след което до Апелативен като втора инстанция. Засега тези случаи са доста редки и това се преодолява.

Ние сме юристи и правораздаването няма да обслужва нас или съдиите, а би трябвало да разисква жителите и публичният интерес ", уточни тя.

Според адв. Будакова юристите не са срещу промяната въобще.

" Такава би трябвало да има, само че в този момент молим за спор, да няма затъмнения и тишина по този въпрос, както и да не сме обречени след това при направени промени да се питаме дали трябваше да се случи ", акцентира тя.

Албена Пискова, която е член на Висшия адвокатски съвет, сподели, че днешният митинг е извърнат най-вече към жителите.

" Дебат не беше изработен и хората не са наясно какво се планува с готвената промяна. Искаме необятен спор, освен с правните общности, само че и с българските жители. Реформата не е въпрос на комфорт за съда и юристите. Трябва да има такава, само че това е нещо индиректно, което визира българските жители. Самите законодателни промени, които се плануват би трябвало да бъдат припознати от обществото ", сподели адв. Пискова.

Тя акцентира, че смяната ще засегне Районния съд в Първомай, планува се също закриването на всички районни съдилища в Смолян.

" Не е ясно дали териториалните поделения ще оферират същите услуги и качество както районните съдилища. Хората ще имат най-много географски и стопански усложнения. Не може да ги натоварваме с разноски и да бият десетки километри, с цел да имат достъп до правораздаване ", уточни тя.

Пискова даде образец с Първомай, който се намира на повече от 40 км от Пловдив. По думите й, човек ще бъде стопански и времево претрупан, с цел да участва на дело. Ще би трябвало да и да си вземе почивен ден.

" Много са неяснотите, на които не сме получили отговор. Искаме да бъдем включени в дебатите за правосъдната промяна. Ако ние нямаме единодушие, доста мъчно ще бъдат възприети законодателните промени ", акцентира Пискова. Тя добави, че точно районният арбитър е най-близо до локалната общественост и познава най-добре проблемите й.

" Той най-обосновано и заслужено би постановил съответен правосъден акт ", уточни тя.



На митинга присъстваше и фамозният юрист Николай Хаджигенов, който пристигна в Пловдив, с цел да поддържа мнението на юристите тук.

Той уточни, че градът бил нарицателен за липса на правораздаване. По думите му сегашният Висш съдебен съвет е подигравка.

" С готвената промяна се цели да се затворят устите на съдиите, като им се вдигнат заплатите поради нараствания брой каузи, които ще имат ", уточни още адв. Николай Хаджигенов.

Протестът на юристите в Пловдив продължи към 20 минути.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР