Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата

...
Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: Готвената реформа в ТЕЛК системата цели да ограничи измамите

Готвената промяна в ТЕЛК системата не цели да понижи средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите. Това съобщи в предаването " Неделя 150 " новият шеф на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов .

За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума - милиард и 800 милиона. Не е задачата сумата да бъде понижена никога. Целите са тези средства да се насочват към хората, които в действителност имат потребност. /…/ Над 40 са правата, които жителите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, несъмнено, ощетява извънредно доста бюджета, когато някой злоупотреби. /…/ Наистина има хора, които се пробват посредством осигурителната система да покрият други заплащания и други отговорности.

Амбицията на Иванов е от началото на 2019-а година да няма проблем с електронните услуги в системата на Национален осигурителен институт. Идеята е огромна част от желана в този момент информация да се набира по длъжностен ред, с цел да се облекчат жителите.

Ивайло Иванов е против внезапни промени в пенсионната система. Той изясни, че разпоредбите, които се ползват от началото на предходната година и плануват гладко повишаване на стаж и възраст, са с дълготрайна вероятност до 2037-ма година.

Целта на всички тези промени е да стабилизират пенсионната система. Аз смятам, че има към този момент първите признаци на даден триумф, тъй като единствено за предходната 2016-а година близо 5 300 души са излезли в пенсионна възраст по-малко, от което се е получила спестовност, в случай че по този начин можем да го назовем условно, към 100 милиона лв., тъй че това е добре, без значение, че през предходната година прекомерно доста от силовите ведомства също излязоха и употребиха правото си на пенсия.

От 1 октомври ще бъдат нараснали минималните пенсии на 200 лева, сподели още Иванов. През 2018-а година в плановете на ДОО е планувано пенсиите да бъдат нараснали с 3,8%. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има нужните средства – и останалите.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР