Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус

...
Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус
Коментари Харесай

Готвач издаде книга с рецепти за хора без вкус и обоняние заради COVID-19

Готвач сътвори книга с предписания особено за хора без усет и подушване поради COVID-19, написа " Вашингтон пост ". През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, пробва и опитва с храна с една единствена цел - да накара хората без сетива поради ковид да изпитват още веднъж наслаждение от храната.

Всичките предписания са основани на научни опити. Книгата " Вкус и мирис " съдържа предписания, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни детайли в храната на доста по-висока равнище.

Идеята е, че комбинациите ще подтикват повредените нервни връзки и по този начин хората, наранени от тези Коронавирус признаци, ще могат още веднъж да усещат най-малко малко усет и мирис. Всички предписания са съобразени с научни данни. Целта на множеството от тях, да вземем за пример, е да подтикват троичния нерв, който основава чувствата ни когато ядем храни като мента, уасаби или канела.

Готвачът се е фокусирал също върху образната част от храната, тъй като " човек се храни първо с очите си ". След продължителни съвещания с учени, медици и пациенти Райли основава предписания с извънредно ярки цветове и по-кисели усети. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.

COVID-19& може да аргументи три разнообразни типа увреждания на усета и обонянието. Едното е паросмия - изопачено подушване, аносмия - тотална или частична загуба на усет и подушване, и фантосмия - обонятелна илюзия.

Около 80% от усета ни зависи от това дали имаме подушване, което изяснява за какво множеството пациенти без подушване нямат и усет.

Загубата на усет и подушване е един от най-разпространените признаци на COVID-19 в към 65% от всички разболели се по света са имали тези признаци. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за към 3% това ще остане непрекъснато положение.

Готварската книга на Райън Райли е свободна за изтегляне
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР