Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че

...
Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че
Коментари Харесай

Наследник на Гоце Делчев пред bTV: Никога той не е казвал, че е македонец

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че Скопие отхвърля да одобри българските корени на Гоце, дава мотив да представим познати обстоятелства за него.
Каракачанов: Комисията за общата ни история с Македония не работи България би трябвало да стане от масата с всички вероятни последици, прикани вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация
Георги Чопов ни посрещна в дома на наследниците на Делчевия жанр и своята баба Лика, внучка на Гоце Делчев. Според Чопов, Гоце Делчев е не по-малък кумир от Васил Левски.

Снимка: btvnovinite.bg
„ Никога той не е казвал, че е македонец. Най-благият лозунг, който характеризира този мой роднина е: Аз разбирам света като поле за културно състезание на народите ", показа Чопов.
Екатерина Захариева: От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината Няма да прави компромис с истината, предизвести външният министър
Един от най-нежните български поети Пейо Яворов е най-близкият другар, сподвижник и биограф на Гоце Делчев. Двамата се бият дружно за свободата на Македония в една и съща чета, предвождана от Гоце.

Още приживе Яворов посвещава на Гоце пет стихотворения- четниците ги запяват незабавно, тъй като един от тях измисля музиката. Убийството на Гоце Делчев надълбоко наранява поета. За да резервира паметта за него, Яворов написа първата му биография

Снимка: btvnovinite.bg

На връщане от фронта по време на Балканските войни, поетът отива в с. Баница - лобното място на Гоце и открива костите му. Те били скрити в локалната черква.

Иво Милтенов е организатор на къщата-музей на Яворов. Той изясни, че поета събира останките в едно ковчеже и ги връща назад в България. До 1946-та година тленните остатъци на Гоце Делчев се съхраняват в урна от Илинденската организация.

Външният ни министър Екатерина Захариева изрично отхвърли датата, която предлага Скопие. „ Много ми се желае да гледаме в бъдещето и е неуместно да честваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма по какъв начин да тази дата да бъде чествана, това ние в никакъв случай няма да го приемем”, съобщи Захариева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР