Готово е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават

...
Готово е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават
Коментари Харесай

Лекарите вече могат да издават електронни бели рецепти чрез мобилно приложение

Готово е мобилното приложение, посредством което лекарите могат да издават електронни бели предписания. Това съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев на взаимна конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров и представители на " Информационно обслужване " АД.

Приложението е тествано на всички равнища в системата на опазването на здравето преди формалното му стартиране, увери Меджидиев. По думите му огромна част от информацията в електронната рецепта е авансово въведена или се избира от описи, като въвеждането на букви и знаци е сведено до най-малко.

Целта на приложението е да улесни лекарите, както и да се усъвършенства услугата към пациентите, уточни здравният министър и добави, че рецептата се записва в електронното пациентско досие в НЗИС. Изписването на медикаменти с бели предписания е допустимо както на книжен притежател, по този начин и електронно, посочи Меджидиев, потвърждавайки значимостта лекарите да разполагат и с двата разновидността, до момента в който хартиените предписания не отпаднат от единствено себе си.
 90% от лекарите и 84% от пациентите желаят хартиена и ел. рецепта
90% от лекарите и 84% от пациентите желаят хартиена и ел. рецепта

58% са за паралелното им потребление, 11% не могат да преценяват

За друго изобретение стана ясно на конференцията, а точно, че към този момент е допустимо здравното направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия доктор към Регионалната картотека на здравната експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

Това ще спести на пациентите, които в множеството случаи са със усложнения в напредването, нуждата от физическо посещаване на РКМЕ, уточни зам.-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова. Тя изясни, че в персоналното досие на пациента към този момент е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за краткотрайна неработоспособност, както и информация за издадените ТЕЛК решения. Общо 266 089 електронни посоки са издадени от ОПЛ за ТЕЛК до този миг.

Министерството на здравеопазването работи за а задачата е оптимално да се улеснят както пациентите, по този начин и медицинските експерти, съобщи министър Меджидиев. Именно електронизацията на процесите ще способства за това.

" За да минимализираме всяка опция за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде напълно цифровизиран - информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските експерти на инцидентен принцип. Ще има периоди, сложени на освидетелстващия, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения ", добави Меджидиев.

На конференцията бе обявено още, че от 1 март към този момент е допустимо и издаването на протоколи за определяне на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК/РЗОК по електронен път. Към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължение на към този момент предписана терапия и са без експертиза. От 01 април 2023 година ще започва и подаването на електронни протоколи, за които към този миг се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси.

Здравният министър изясни, че до момента протоколите за скъпоструващите медикаменти бяха единствено на хартия. До 01 май 2023 година РЗОК ще приема по едно и също време хартиени и електронни протоколи, след което ще се издават единствено е-протоколи. Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на жителите да посещават РЗОК и да показват здравна документи за легализация на протокол. Вече няма да се постанова жителите да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи над 280 000 пациенти.
 Меджидиев: В България опазването на здравето е гратис
Меджидиев: В България опазването на здравето е гратис

Парите за опазване на здравето постоянно щяло да бъдат в недостиг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР