Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията

...
Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията
Коментари Харесай

СЗО предлага нови критерии за бебешките храни

Готовите бебешки храни постоянно съдържат прекомерно доста захар, а информацията на етикетите им е объркваща, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО предлага да бъдат актуализирани критериите, с цел да бъде усъвършенствано качеството на храната за най-малките, осведоми Българска телеграфна агенция.

"В към половината изследвани артикули повече от 30 % от калориите са от захари и към една трета от продуктите съдържат добавена захар или нейни заместители " - отбелязва европейският клон на СЗО, откакто са изследвани съвсем 8000 продукта от над 500 магазина - като се стартира от Виена, през София и Хайфа до Будапеща, в интервала от ноември 2017 година до януари 2018 година

Високото наличие на захар може да ускори риска от наднормено тегло и кариеси. Свикването със сладкото от ранна възраст може да сътвори нежелано желание към такава храна за цялостен живот, предизвести СЗО.

Консумирането на сладки питиета, в това число плодови сокове, може да предразположи към занемаряване на храните, които са с повече потребни съставки.

Около една трета от изследваните артикули съдържат захар, съсредоточен плодов сок или други заместители, които не би трябвало да бъдат добавяни към храните за най-малките. От 18 % до 57 % от тях съдържат повече от 30 % калории от захари.

СЗО откри, че като бебешки храни се продават и артикули, които се считат за несъответствуващи за най-малките. На етикетите на 28 % до 60 % от храните написа, че са подобаващи за деца до шест месеца, при изискване че СЗО предлага за тях единствено кърма.

СЗО желае да бъде комплициран завършек на рекламата на заместители на кърмата и предлага на децата на възраст от шест месеца до две години да се дава единствено домашно приготвена храна. Добавената захар или нейните заместители би трябвало да бъдат неразрешени в бебешките храни.

На етикетите на сладките питиета, изключително на плодовите сокове и кондензираното мляко, както и на сладкарските артикули, би трябвало да бъде посочено, че не са подобаващи за деца до 3-годишна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР