"Готови сме за трета вълна на коронавируса, касата много гъвкаво

...
"Готови сме за трета вълна на коронавируса, касата много гъвкаво
Коментари Харесай

Ето колко дни средно лежат пациентите с К-19 в болница

"Готови сме за трета вълна на ковид, касата доста гъвкаво отговаряше на провокациите, когато имаше безпорядък. Готови сме за идващите 6 месеца, да съблюдаваме медицинските правила ". Това сподели в предаването "Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК.

"Платили сме за миналата година 2,270 милиарда лева за действия, а сме доплатили 1,993 млн. лева за метаморфоза и посрещане на рецесията ", регистрира той.

При национални стратегии НЗОК заплаща по 4 лева на апликация.

По думите му 72 са прекратените лекарски практики, пациентите имат право незабавно да изберат доктор. А в случай че персоналният доктор е в дълготраен болничен, би трябвало да има заместници.

"Ще се срещнем с омбудсмана по отношение на това, че никой не оповестява на пациентите, че персоналния доктор приключва практиката си ", разгласи проф. Салчев.

Според него какъв брой е престоят на пациента в болница е решение на лекаря – има най-малък, а не оптимален престой. Между 11 и 11,5 дни приблизително е престоят на пациент с ковид в болница.

"Стигат до 40-45 000 лева на човек дългите COVID-процедури в реанимация. Следващата седмица ще имаме среща с министъра за пост-COVID следенето. Трябва да се реши дали ще бъде пътека, амбулаторна или клинична процедура ", изясни шефът на НЗОК.

Идеята му е при обществено значимите болести като сърдечно съдовите, които сега се заплащат 25 % от НЗОК и 75 от пациентите, да се вдигне равнището на заплащане от Касата, а пациентите да не заплащат повече от НЗОК. Прогнозите са, че от другата година ще влезе в действие, в случай че бъде признато.

През миналата година доста пациенти останаха без персонален доктор, тъй като джипита закриха практиките си. Защо - мнението на лекарите доктор Миндов, доктор Кокалов и доктор Николова потърси Живка Зехирова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР