Готови сме за Шенген от много време. Заявявал съм го

...
Готови сме за Шенген от много време. Заявявал съм го
Коментари Харесай

Антон Златанов: Заради мерките каналджиите искат двойни цени. Богатите мигранти търсят ВИП начини

„ Готови сме за Шенген от доста време. Заявявал съм го неведнъж. Всичко е наред. Всички полети, които са за страни от Шенген, се трансформират за нас във вътрешни полети. Няма да има граничен надзор на тях. Остават инспекциите за авиационна сигурност. Влизайки в зоната на летището, ще бъде проверяван багажът за неразрешени предмети, движимости и взривни субстанции “, изясни в предаването „ Тази събота и неделя “ шефът на Главна дирекция „ Гранична полиция “ Антон Златанов.

„ Това не значи, че не би трябвало да се носи паспорт и персонални карти. Документът за идентичност би трябвало да върви дружно със самолетния билет. Проверява се минимум на две места, с цел да се откри дали билетът и персоналните документи подхождат “, акцентира той.

Всички българи, решили да пътуват до друга страна членка на Шенген, няма да подлежат на инспекция от 31 март 2024 година

„ Там, където няма да се прави наложителен граничен надзор, прекосяваме към компенсиращи ограничения – по разбор на риска, рискови профили, лица с рисково държание. Всяка седмица тези профили се обновяват. Дава се информация преди промяната. Има рискови профили, които са по-дългосрочни. Това лица с подправена идентичност или са облечени прекомерно дебело за лятно време, или възрастни с дете, което се дърпа от тях, или хора със необичайно държание, хора, които се оглеждат и оставят багажа си на избрани места “, посочи шефът на „ Гранична полиция “.

„ Както не се изисква декларация за детето, когато то пътува с един родител от София за Варна, по този начин няма да се изисква от България до друга шенгенска страна. Родителят може да я носи, само че никой няма да я изисква наложително на граничен надзор. Ако има несъгласие сред родителите за пътуването на детето, има няколко хипотези. Единият родител има право още първоначално да не даде единодушие на детето да се издава паспорт. Ако паспортът е публикуван, а разногласието е станал на по-късен стадий, родителят може да заведе искова молба в районния съд, който незабавно издава възбрана на детето да пътува отвън страната. Ако родителят го изведе, ще бъде закононарушение. Информацията незабавно доближава до нас и ние няма да допуснем детето да излезе “, разяснява Златанов.

„ Летищата ни са по този европейски модел. Шенгенските гейтове са в едната страна, а нешенгенските – от друга. За пълноправното участие би трябвало да се вземе политическо решение. Професионални претекстове и спънки за нашето влизане в Шенген няма. Като конструкция сме подготвени. Когато ни бъде посочена дата, започваме да работим на сухопътни граници. Това ще е огромно облекчение, тъй като ни чака следващо тежко лято с безчет искащи да пътуват към Гърция и Румъния. Пунктовете са с дребен потенциал “, сподели още той.

Снимка: bTV

„ По всевъзможен метод се пробват да минават мигрантите. Затегнатите ограничения и по тази причина, че през есента и зимата беше мъчно да ги прекарват през България. Затова цената стана двойна. Вече гони и тройна цена. Това значи, че пътят през България е сложен. Богатите мигранти се пробват да употребяват ВИП метод. Задържахме лицето с автомобила. Откриха седем незаконни мигранти. Замесено е дипломатическо посланичество. Има процедура в Софийската градска прокуратура “, разяснява Златанов във връзка с хванатите мигранти в джип с дипломатически номера .

„ Има разнообразни цени. Това е ВИП метод, защото не прескачат огради. Хващахме мигранти в цистерни с асфалт или са увити с фолио, или са в специфични тайници . Нашата цел е да търсят метод, който не минава през нашата страна “, безапелационен е шефът на „ Гранична полиция “.

Очаква се растеж на миграционния напън по границата през лятото, а към момента има дефицит от към 1200 гранични служители на реда.

„ Командироваме от вътрешността на страната. Това са жандармеристи и служители на реда. Отклоняваме ги от главните им отговорности, с цел да отидат в една непозната за тях територия. Командироването им съставлява по-висок разход за страната, в сравнение с издръжката със заплати на тези 1200 служители на реда “, разяснява Златанов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР