Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически инвеститор.Тя

...
Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически инвеститор.Тя
Коментари Харесай

Пловдив настига София, милиардна инвестиция се готви в индустриалната зона

Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически вложител.

Тя ще се случи посредством и на реализирането на Концепцията за интегрирани териториални вложения /КИТИ/ – това е значимата тематика сега, по която работят дружно Община Пловдив, Община Марица, Община Куклен, Тракия икономическа зона, съдружие " Клъстер Тракия икономическа зона " и Електроенергиен систематичен оператор /ЕСО/, акцентират от ТИЗ, съобщи economy.bg.

ТИЗ сплотява 5 индустриални подзони в региона на Пловдив – „ Марица “, „ Раковски “, „ Куклен “, Индустриален парк „ Пловдив “ и Високотехнологичен парк „ Пловдив “. От старта на първата зона през 1996  до момента са привлечени над 200 компании, множеството от които са международни водачи в своята област, осъществени са над 3.5 милиарда евро вложения и са открити над 45 000 работни места.

ИНВЕСТИЦИИ В ТИЗ през 2023 и идни за 2024 
Общата сума на вложенията в Тракия икономическа зона през 2023 е към 250 милиона евро, показват от ТИЗ.

1. Завършена е фабриката на турската „ Тюркоаз Текстайл “ в подзона Марица за полиестерни и полипропиленови нишки с многостранно приложение в текстила, превоза и конфекцията.

2. „ Е-Велокс “ /дъщерно сдружение на " Лидер-96 " /изгради своя цех за eлeĸтpичecĸи вeлocипeди в подзона Куклен.

3. Общата инвестиция на " Макском " с австрийската Pierer Mobility също е реалност в подзона Марица, като плoвдивcĸият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди настрана усили площта на съществуващата си фабрика. Вече съществуващите и новите индустриални мощности за електрически колелета на двамата български производители " Maĸcĸoм " и " Лидер-96 " трансформират ТИЗ в един от водещите индустриални хъбове в Европа за е-велосипеди.

4. Продължава построяването на високотехнологичен цех за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади на Интерлинк Груп АД в подзона Марица.

5. Производителят на ски " Амер спортс " строи втория си цех в Асеновград. В него към този момент са наети 130 души.

6. КЦМ АД извършва план за софтуерно консолидиране на производствата.

7. Производителят и дистрибутор на работно облекло и защитни средства " Бултекс 99 " направи първа копка на личен логистичен център в подзона Марица. Общият размер на инвестицията е 45 млн. лв., като построяването ще се реализира на два стадия. Първият стадий, който се чака да бъде приключен през март 2025, включва по-голямата постройка - 24 хиляди кв.м, която ще извършва ролята на основен склад. Там ще бъдат преместени и работещите в централния склад на " Карловско шосе " сега, а още към 20 души ще бъдат наети в допълнение. Вторият стадий се чака да започва през 2028 с построяването на напълно автоматизиран склад за обслужване на електронните магазини на компанията. В първия стадий на плана е заложено и построяването на фотоволтаична система, с която да се обезпечи енергийна самостоятелност на цялата база.

8. В подзона Марица стартира построяването на фабрика за поли-екстракти от билки на „ Интеграл Мед Технологии “ с сътрудници в научно-развойната активност ПУ и СУ.

9. Френската " Шнайдер Електрик " за автоматизирани прекъсвачи приключи уголемение на своята база в ТИЗ, подзона Марица. До момента от сдружението са вложили над 160 млн. лева в България и в него работят над 900 души. През 2024 Schneider Electric стартира уголемение на индустриалната си база.

10. ОРНО, дистрибуторска компания, строи логистика.

11. Португалската БА Глас, чийто логистичен склад бе издигнат 2023 година в подзона Марица, стартира негово уголемение.

12. Милара Интернешънъл строи индустриална база в подзона Марица. Инвестицията е за 22 млн. $ като от април 2024 в оборудването ще се създават електрически транспортни средства - по-специално дребни товарни коли с различно задвижване. Фабриката има за цел да създаде до 10 000 автомобила доникъде на годината, като общата инвестиция е 60 милиона $ в създаването на транспортни средства. Въпреки че Milara е компания, занимаваща се с роботика и машини за подкрепяне на произвеждане на полупроводници, тя се впуска в екологичния превоз, разработван от български инженери.

13. Нидерландско-чешката CTP не стопира да построява индустриални и логистични площи в ТИЗ /подзона Марица/, и да притегля наематели от целия свят за тях.

14. През 2024 година „ Премиум Инвест Пропърти " ще построява дружество за произвеждане на електро съоръжение.

15. " ЗИЕС ЮРЪП " – следва да строи цех за алуминиеви и автомобилни елементи.

16. „ BTL Индъстрийз “ строи нов цех, който ще бъде приключен в края на 2024. Очаква се към досегашния личен състав от 750 души да бъдат наети нови 100.

17. Фирма „ Филикон-97 “ стартира създаване на ново дружество - за преправка на плодове и зеленчуци за произвеждане на консерви и сокове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР