Готови сме да сме домакини на среща на върха в

...
Готови сме да сме домакини на среща на върха в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Готови сме да сме домакини среща на върха в рамките на процеса „Акаба“

Готови сме да сме домакини на среща на върха в границите на процеса „ Акаба “. Това сподели вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на брифинг за медиите в Аман след срещата си със своя йордански сътрудник – заместител министър-председателя и министър на външните работи Айман ас Сафади.

Габриел е на публично работно посещаване в Йордания.

Процесът „ Акаба “ е поредност от интернационалните срещи, иницииран през 2015 година от краля на Йордания Абдула Втори, за подсилване на интернационалното и районното съдействие против тероризма, радикализацията и водещия към принуждение екстремизъм, сочи информация на дирекция „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. През 2019 година, по време на визитата на тогавашния министър председател Бойко Борисов в Аман, бе контрактувано с краля на Йордания Абдула Втори срещата на процеса през 2020 година да бъде в София. Заради пандемията от КОВИД-19 провеждането на форума бе отсрочено.

Ценим и поддържаме самодейностите на Йордания в региона на съдействието в региона на сигурността и защитата в битката с тероризма и радикализацията, съобщи Габриел. По време на полемиките потвърдихме нашия ангажимент за по-нататъшно подсилване на политическия разговор и осъществяване на идващия кръг от политически съвещания тази година.

Вицепремиерът и външен министър акцентира, че Йордания е значим сътрудник на България в района на Близкия изток и уточни, че идната 60-годишнина от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни през октомври е добър мотив за пускане на нови начинания.

Основните послания

Като съществени послания от днешната среща Габриел открои задълбочаване на политическия разговор, идентифициране на стратегически области за засилено съдействие и съгласуваност на напъните.
Вицепремиерът означи, че е разискван и капацитетът за икономическо, комерсиално и капиталово съдействие. Смесената комисията за икономическо съдействие е значим механизъм за активизиране на нашето партньорство в разнообразни области на стопанската система. Готови сме да бъдем домакини на съвещанието на Комисията тази година, уточни Габриел.

Тя съобщи, че е разисквано и задълбочаването на съдействието в областта на осведомителните и информационни технологии на база на софтуерното развиване в Йордания през последните години, както и устрема на България да се утвърди като водеща дестинация за научни проучвания и нововъведения.

Габриел уточни, че е обсъждано и съдействие в региона на туризма.
Вашата история, просвета и гостолюбие притеглят погледите на целия свят, съобщи Габриел. По думите ѝ откриването на пряк полет от София до Аман ще разшири тези благоприятни условия освен за българските, само че и за йорданските туристи.

Програмата за съдействие

Програмата за съдействие в региона на образованието, науката и културата, подписана сред нашите страни през юли предходната година, ни дава механизъм за ефикасен интернационален учебен продан и ние ще продължим да работим в тази област, съобщи Габриел. По думите ѝ обменът на студенти е най-хубавият метод за усилване на контактите сред хората, за по-доброто ни познаване. Помним времето, в което доста йордански студенти завършваха университети в България. Те са най-големият мост сред нашите страни и нашите култури, сподели още Габриел.

Всички желаеме да забележим достъпа на филантропична помощ до Газа, уточни тя и акцентира, че поддържа решението за две страни. България поддържа решението, учредено на правилото за две страни – Израел и Палестина.

Вицепремиерът открои, че Йордания се е потвърдила като районен фактор за запазване на мира и България приветства напъните в тази посока.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в категория: България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР