Готови сме да съдействаме на държавата, ако е необходимо административна

...
Готови сме да съдействаме на държавата, ако е необходимо административна
Коментари Харесай

Димитър Николов: Язовир Камчия ще редуцира водоподаването за Варна, за да се осигури питейна вода за Бургас

Готови сме да спомагаме на страната, в случай че е належащо административна поддръжка от Община. Това съобщи кметът на града Димитър Николов на изключителното съвещание на Общинския съвет във връзка заплахата от водна рецесия за Южното Черноморие.
На националното заседание в Областна администрация, свикано от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-министъра на районното развиване Николай Наков, бе, без да се стига до водни режими или процедури по ограничение на водоподаването.
 Общинският съвет в Бургас с изключително съвещание - иде ли водна рецесия Общинският съвет в Бургас с изключително съвещание - иде ли водна рецесия
По искане на Българска социалистическа партия, ще се организира изключителна сесия на Общинския съвет в Бургас. Поводът е опасността регионалния град да премине на воден ре...
" Планът касае потреблението на два съществуващи язовира на територията на Бургаска област, не на територията на община Бургас – язовирите Ахелой и Порой, които ще бъдат предоставени за ръководство на регионалния шеф. Главният индивид, който се ангажира с осъществяването, е ВиК-Бургас. Към него са натоварени извънредно огромни упования планът да бъде осъществен в доста къс период – до 20 февруари. Навлизаме в режим, в който бент. " Камчия " ще редуцира водоподаването за Варна, с цел да се обезпечи питейна вода за Бургаски район, за което благодарих на кмета на Варна и зам.-директора на ВиК-Варна за оказаната взаимност ", показа кметът.
Кметът Николов добави, че е в случай че в осъществяването на проекта бъдат нужни съгласувателни, административни и други процедури във връзка със СМР по плана, експедитивно ще бъдат взети нужните решения, в случай че би трябвало и на изключителни сесии, с цел да се подкрепят ВиК-Бургас и отрасловите министерства.
" Искам да слага въпрос към шефа на ВиК-Бургас и в по-дългосрочен проект, с цел да не бъде в никакъв случай подлагано на риск Южното Черноморие и Бургас, дали можем да разчитаме и на другите язовири, които са в близката на Бургас територия - бъдещия бент. Младежко, съществуващите бент. Индже челник и Ясна поляна, недоизградения бент. Раков дол за спомагателни количества на питейна вода ", попита кметът Николов и прикани управлението на сдружението за по-ефективна връзка с жителите.
Кметът описа пред общинските съветници какво е направила досега Община Бургас. " Още при започване на тази година, през февруари, при първите индикации, че може би ще има риск за обезпечени количества на питейна вода съм изпратил неколкократно писма до всички институции и съм изискал информация какви опасности крие обстановката, какви дейности ще предприеме ВиК-Бургас и какво желае от нас като поддръжка. Писал съм до Министерство на околната среда и водите, до Министерство на регионалното развитие, до Народното събрание и ръководителя на Парламентарната комисия по околната среда и водите. Всички инстанции ме уверяваха, че няма да бъде позволен риск за водоснабдяването на Бургас. Въпреки това,  съм назначил комисия, ръководена от зам.-кмета по строителство инж. Чанка Коралска, в която са поканени специалисти, ВиК инженери, проектанти на ВиК-инфраструктура и геолози, които да потърсят в допълнение запаси и източници на територията на община Бургас като неизползваеми към този миг сондажи и кладенци за питейна вода. Те имат задачата да потърсят водещ международен опит в противоположната осмоза, обезсоляването на морската вода и потреблението й за питейни цели. Всички тези разбори ще дава на управлението на ВиК-Бургас. ", добави още кметът Николов.
 Експерт: Ако водната рецесия в Бургас се задълбочи, има различни разновидности Експерт: Ако водната рецесия в Бургас се задълбочи, има различни разновидности
Ако неналичието на дъжд продължи и водата в язовир „ Камчия “ намалее още, може да се стигне до режим в Бургас, само че има алтернатив...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР