Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата,

...
Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата,
Коментари Харесай

Дребните търговци са готови да работят по-малко дни и с намалено работно време

„ Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с понижено работно време. Само „ ни отворете “. Това декларират от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас. Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект отвън търговски център. Заради ограничаващите ограничения секторът за търговия на дребно е изгубил стотици милиони левове. БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов с зов за „ избавяне от банкрут на бранш търговия “.

В писмото си затворените бизнеси упорстват за „ неотложно отваряне на комерсиалните центрове “, с цел да може „ най-малко оживелите да се опитат да завъртят колелото още веднъж “. БРА показва, че комерсиалният бранш обезпечава огромна част от приходите на страната във тип на налози и осигуровки. На представителите на сектора не са нито опростени, нито понижени каквито и да са финансови тежести. „ Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас към този момент банкрутираха “, разяснява Рая Попова, Генерален секретар на БРА. „ Ако продължаваме по този начин, ще има още доста банкрути. От данъкоплатци, напълно скоро всички ще станем гости на бюрата по труда “.

От организацията упорстват за преразглеждане на досегашните ограничения и неотложно погашение на помощта, колкото и дребна да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, да вземем за пример, към момента не са получили нито един лев помощ. „ Програмата за подкрепяне на дребни и междинни предприятия „ Запази ме “ или 10% от понижения оборот, или беше извънредно ненавременна, с цел да избави едни, или извънредно незадоволителна, с цел да помогне на други, или не доближи въобще до трети “, се споделя в писмото. От мярката „ Запази ме “ не могат да се употребяват тези чиновници, като снабдители на стока, които са директно свързани с активността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като в същото време не могат да разчитат на държавна помощ.

От БРА дефинират ограниченията за сигурност и хигиена, които комерсиалните центрове и магазините в тях са въвели, като „ надалеч оттатък държавните стандарти “. Те пресмятат, че вложените средства за стерилизация, защитни средства, филтри и лампи, наемане на спомагателен личен състав за хигиенизиране и други от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.

През ноември 2020 година, преди повторното затваряне, БРА предложи незабавни ограничения за избавяне на дребния бизнес, измежду които: отлагане на заеми, страната да поеме разноските за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, заради възбрана да правят активност, да се освободят от налози. „ Нито едно искане не беше изпълнено “, разяснява Рая Попова. Тя дава образец със прилежаща Гърция, където страната покрива 80% от наемите на затворения малък бизнес. В Холандия и Австрия пък поддръжката за бранша е сред 70% и 80% от спада в оборотите.

Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА твърдят, че магазините може да се приготвят да отворят в границите на 2-3 дни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР