Готови сме да подкрепим България, разбира се, и по време

...
Готови сме да подкрепим България, разбира се, и по време
Коментари Харесай

Естонският президент: Готови сме да подкрепим председателството на България

" Готови сме да подкрепим България, несъмнено, и по време на нейното председателство. Трябва да излезем от утрешната среща с възприятието на наложителност – че където и да идем ние (правителствата, бел. ред.), хората и бизнесът към този момент са там, тъй че няма друга опция, с изключение на да ги последваме в киберсферата и да подсигуряваме, че са в сигурност. Ако решим това на следващия ден, съм сигурна, че можем да продължим построяването на цифрова Европа ".

Това бяха думите на естонският президент Керсти Калюлайд пред кореспонденти в Талин, където на следващия ден ще се организира Талинската цифрова среща, на която страните от Европейски Съюз ще обсъдят посоката, в която се развива цифровото общество.

Обществото ни е включващо – всички в Естония имат цифрова еднаквост, сподели президентът. Дори групи, които нормално насилствено одобряват нови технологии. Ние в държавното управление не бихме могли да реализираме това сами, поради това управляващите нямат специфични системи, а платформа, която може да се употребява и от бизнеса. Тя в никакъв случай не е била монопол на властта.

" Това бе значим детайл от основаването на цифровата еднаквост – частният бранш да ни увери, че ще стартират да доставят услуги. Защото главният въпрос за държавното управление, когато създаваше цифровата еднаквост, бе – с кого ще работим? Няма смисъл това да остава единствено сред нас и хората. "
 Естонският президент: Готови сме да подкрепим председателството на България
" Банките и айти секторът ни увериха, че неотложно ще стартират да дават услуги. Приехме, че в случай че желаеме цифровото общество да доближи до всички, би трябвало да има тласъци, изключително за възрастните хора ", споделя още тя. Затова са били проведени обучителни стратегии, първо за младите, след това за по-старите. Отчасти за тях е платил частният бранш. " Освен това банките започнаха и други начинания, да вземем за пример направиха гратис онлайн банкирането за възрастните. Естонските пенсии и в този момент са много ниски, само че в края на века бяха доста по-малки, тъй като бяха минали единствено десетина години от връщането на независимостта ни, когато напуснахме Съюз на съветските социалистически републики без нищо. Така че всяка крона, спестена посредством използването на онлайн услуги, беше значима за хората, които нямаха доста средства. "

Промяната

Бих желала да подчертая, че измененията в обществото са надалеч по-големи, в сравнение с би помислил човек. Не е като да имаш фабрика без технологии, да въведеш компютри в процеса и роботите да стартират да ръководят бизнеса ти. Не е по този начин, трансформира се мисленето на хората. Помня, когато започнахме, бях консултант на премиера Март Лаар ( сред 1999 година и 2002 година, бел. ред.), и постоянно си казвахме, че никой не желае да вижда данъчния. Осъзнахме, че имаме технологията, която да разреши никой да не се среща с данъчния. И го направихме. После осъзнахме, че има доста други услуги, за които хората ненавиждат да се редят на опашка. Не бяха минали и 10 години от срутва на Съюз на съветските социалистически републики, а всеки жител на Съюз на съветските социалистически републики губеше време по опашки () Така че естонците ненавиждат това. () Така че взехме решение, че няма потребност. Защо да вървиш до институция, с цел да подаваш документи за детски надбавки? Това може да се направи и онлайн. Защо да вървиш до учебното заведение, с цел да запишеш детето си? Това може да се направи и онлайн. Постепенно, тъй като имаме общ " гръбнак " на услугите, всички минаха върху него. Ако в този момент те минат офлайн, ще избухне гражданска война. "
Сигурност

Изградили сме комплицирана система за инспекции. Аз знам по кое време някой ревизира моите данни. Ако президентската администрация ревизира нечий адрес, с цел да му прати покана, да речем, индивидът получава уведомление: " Администрацията на президента ревизира адреса ви ". Ако полицията прегледа данъчната ми декларация, аз ще схвана. Аз владея данните си, държавното управление се грижи за тях ".

Разбира се, споделя тя, първоначално е имало злоупотреби – служител на реда да ревизира новия мъж на някогашната си брачна половинка да вземем за пример. Но, по думите ѝ, злоупотребителите са били осъдени и от дълго време не е имало такива случаи. " Мисля, че хората бързо схванаха, че единствено тъй като специалността ти дава достъп до тези данни, тя не ти дадва и правото да ги гледаш. И че фактически ще бъдеш измамен под отговорност ".

Хигиена

Има и друга смяна в обществото, която се мери мъчно, само че е забележима, споделя президентът – да вземем за пример офанзивата с WannaCry, която провокира вреди по целия свят, не е сработила в Естония. " Нямаше нито един случай. Защото народът ни поддържа хигиена, а от нея зависи доста. Но хората са подготвени. Децата, родени през 2000 година, в този момент са на 17, прекарали са целия си живот в цифрово общество. "
" Хората знаят – в случай че има нов ъпдейт, би трябвало да ъпдейтнеш. Пазят си паролите. Това е мъчно да се мери, само че в случай че имаш тест, какъвто беше WannaCry, и ние го вземем, осъзнаваш, че киберхигиената в това общество е по-висока ".

Големият брат

На въпрос дали съществуването на всички тези данни няма да улесни едно тоталитарно държавно управление в издевателството му над хората, Калюлайд отвръща: " Имаше ли интернет и цифрови данни, когато Съветският съюз депортира десетки хиляди естонци в Сибир? Разбира се, че не. Не им е било мъчно да намерят хората. Няма огромна разлика дали информацията е на хартия, или е цифрова. "

Тя дава образец и с Полша, където консервативните ръководещи овладяха Конституционния съд в първите месеци на мандата си, и влязоха в тежък спор с Брюксел за върховенството на закона. " Използваха ли цифрови технологии? Нямат ги и не им бяха нужни. "

По думите ѝ, това е информация, която всяка страна по този начин или другояче има – само че известията за това кой я отваря, дават на жителите даже по-голям надзор върху нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР