Готови сме да обявим поръчка за стартиране на пилотен проект

...
Готови сме да обявим поръчка за стартиране на пилотен проект
Коментари Харесай

Дистанционно електронно гласуване ще има най-рано през 2024 г.

Готови сме да обявим поръчка за пускане на пилотен план за отдалеченото електронно гласоподаване, който ще се осъществя близо 12 месеца. След това ще се видят плюсовете и минусите, с цел да може ЦИК и Народното събрание да решат по кое време и кои избори ще бъдат по този метод. Илюзорно е да представим, че това ще е през 2023 година По-скоро при започване на 2024 година Това сподели в предаването „ Денят онлайн “ служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров.

Днес стартира и Европейският месец на киберсигурността. Тодоров изясни, че това е самодейност на Европейски Съюз, с цел да осведомят от ден на ден жителите и организациите, с цел да могат да пазят вярно данните си в интернет пространството. „ Една от значимите задания пред нас е да осигурим провеждането на изборите по почтен и транспарантен метод. Министър Демерджиев бе избран като народен координатор по целия избирателен развой. Едно от първите решения бе да сътвори Съвет по киберсигурнист, в който членуват ДАР, ДАНС, Министерство на електронното ръководство за предварителна защита. Целта е да ограничаваме всевъзможни офанзиви върху уеб сайтове и да се борим с евентуални публикувания и внушения на избрани настроения в интернет пространството. Не виждам заплаха машините да бъдат хакнати. Понякога слагаме чадъри, с цел да не могат да пробият уеб сайтове непознати структури. Взимаме на държавно равнище задоволително ограничения, с цел да не позволяваме такива офанзиви “, уверен е министърът.

По думите му, по-апетитните за хакерска офанзива са министерства са финансовото и външното.

Той подсигурява, че към този момент няма сензитивен пробив или заплаха от подобен. „ Съобразно Изборния кодекс, вършим всички вероятни дейности по този начин, че да осигурим почтени и транспарантни избори без тази бистрота да компрометира сигурността на изборите. Ако има хакери гении от едната страна, има такива и от другата. Във всичките си дейности през последните 2 месеца демонстрираме на обществото, партиите и неправителствените организации, че няма от какво да се опасяват или плашат във връзка с машинния избор. За първи път на лотариен принцип избрахме машините, които да бъдат удостоверявани. Машините бяха случайно определени. Работните екипи са завършили работата си, остават отчетите. Организатор на изборите е ЦИК. Ние спомагаме тях, съгласно разпоредбите и рестриктивните мерки и пълномощията, които ни дава Изборният кодекс. Кооперирахме дейностите си с ЦИК добре в тези два месеца “, разяснява още Георги Тодоров и напомни, че в изборния ден покровители и наблюдаващи се позволяват да участват, съгласно разпоредбите на ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР