Готова ли е България за еврото и ще има ли

...
Готова ли е България за еврото и ще има ли
Коментари Харесай

Икономисти не очакват голяма спекулата с цените заради еврото

Готова ли е България за еврото и ще има ли далавера с цените, разясняват икономистите Емил Хърсев, Михаил Кръстев,  Любомир Дацов и Георги Вулджев пред NOVA. 

" 20 години откакто еврото работи в България и от икономическа позиция нищо няма да се промени, трансформират се единствено институционални обвързаности и отбрани, би трябвало да сме подготвени. Едни 80% от популацията няма да усетят нищо ", счита Любомир Дацов.

" Инфлацията в България постоянно е била външна в България. 60-70% идва през цените внос-износ. Грешката, която направихме, е, че удължихме процеса доста дълго ", добави икономистът.

Според Емил Хърсев колкото по-дълго продължава процеса, толкоз повече условия ще се слагат. " Всичките законови промени биха лишили 2-3 работни дни ", счита Хърсев.

Георги Вулджев разяснява, че кредитните организации плануват, че ще отложим влизането в Еврозоната поради високата инфлация.

" По отношение на цените, спекулата – имало го е като проблем и другаде, да вземем за пример в Хърватия. Но, ето, там споделят, че са го овладели за към 1 месец ", съобщи Вулджев. " Основните причини " срещу " бих ги обобщил с две категории. Първо Еврозоната от дълго време не е мотор на икономическия напредък. Освен това има доста задлъжнели стопански системи. Като се комбинират тези две неща, това е една тиктакаща фискална бомба ", счита Вулджев.

" И сега сме в безусловно същия риск ", отвърна Емил Хърсев.

" Противниците на еврото настояват, че от нашия еднолентов път, в случай че преминем на автомагистрала, е мощно рисково. Просто, тъй като е по-голяма, по-комфортна и се подвига по-висока скорост. Проблемът е, в случай че не правиш промени ", сподели Любомир Дацов. " В Еврозоната имаш по-голяма еластичност за тези промени. Да, има опасности, само че те са управляеми ", счита още той.

Според Михаил Кръстев въпросът продължава да бъде по-скоро политически. " Гуверньорът на Българска народна банка също сподели това. България няма да може да се причисли към Еврозоната от другата година, тъй като не вършим нищо за това. Нито Българска народна банка, нито финансовото министерство вършат нещо, с цел да се подготвим за приемането на еврото ", изясни Кръстев.

Според него е нелогично в случай че има някаква пречка, законите да се одобряват в годината, в която към този момент би трябвало да прекосяваме към техническите условия, свързани с приемането на еврото.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР